Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Corul Song condus de Daniel Jinga - concert de colinde la Sala Radio

Publicat: joi, 11 Decembrie 2014 , ora 12.50

Un nou concert de colinde este propunerea zilei de sâmbătă, 13 decembrie 2014, la Sala Radio. După 20 de ani de absență, cunoscutul grup coral Song revine pe scenă, cu un concert extraordinar de Crăciun. De la ora 19.00, Daniel Jinga îi va dirija pe membrii ansamblului într-un program alcătuit din colinde românești și cântece de Crăciun din repertoriul internațional.


În 1974, 8 studenți la Conservator și Limbi străine, mai apoi 12, formau grupul coral Song. Istoria de 20 de ani de apoi o cunoaștem cu toții. Ce anume a determinat revenirea corului Song pe scenele românești?

În 1978 mă nășteam eu, adică la 4 ani după ce ei s-au format, și creșteam cu muzica lor așa cum au crescut mulți membri ai generației mele. Acum… mi-e foarte greu să spun eu ce a determinat revenirea corului Song. Ei, de fapt, n-au dispărut niciodată, dar au refuzat să mai apară public. Au făcut ceea ce, eu cred, este cel mai frumos act de atașament față de dirijorul lor, acela de a nu mai dori să cânte sub bagheta altui dirijor o perioadă foarte lungă de timp. Știu că i-am întâlnit în martie anul acesta, am cântat împreună într-o emisiune la TVR2 și atunci ei s-au hotărât să continue să cânte mai departe alături de mine. Nu c-aș fi vreun Făt Frumos sau c-aș avea ceva deosebit, ceva ce alții dinaintea mea n-au avut, dar cu siguranță cu scurgerea a încă 20 de ani de inactivitate în planul vizibil a mai șters niște lucruri care nu se pot șterge decât în timp, iar ei s-au considerat pregătiți acum să revină în activitatea concertistică.

Formula actuală îi cuprinde pe membrii vechi ai Song-ului, care au stat uniți în toată această perioadă. La ei s-au adăugat și câteva elemente noi. Încercăm, pe parcurs, să mai aducem oameni îndrăgostiți de Song și de muzica corală în general. Este o formulă în construcție, pentru că drumul către ceea ce a însemnat Song-ul odinioară este un drum lung pe care noi nu ne dăm în lături să-l parcurgem, dar nici nu avem pretenția că am făcut-o deja. Nu am fi putut să o facem în câteva luni. Este un grup care, dacă pe alocuri și-a mai pierdut din capacitățile tehnice, ceea ce este extraordinar de frumos și de apreciat este că nu și-au pierdut nici măcar o fărâmă, un strop din acel entuziasm care i-a consacrat.


Ce anume ați pregătit pentru publicul de la Sala Radio, pentru concertul de sâmbătă, 13 decembrie?

Este primul concert mare. Ne-am cam grăbit să-l facem. Ar fi trebuit să mai așteptăm, pentru că Sala Radio este o sală foarte importantă, în care trebuie să intri în momentul în care ești cu adevărat pregătit, dar noi am făcut eforturi foarte mari în ultimele luni și am încercat să acoperim handicapul acesta de timp, timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție, și credem noi că publicul va fi plăcut impresionat să-i revadă pe membrii Songului.

Am pregătit colinde românești - asta ar fi o linie repertorială - a capella, apoi o altă linie repertorială - colinde internaționale și Negro spiritual pe care le vom cânta cu un mic acompaniament de band. De fapt, aceasta este o linie pe care noi urmărim să mergem în viitor, e o linie care să ne reprezintă - un anume tip de a face muzică corală. Bineînțeles, avem și o a treia direcție - câteva citate din repertoriul clasic al Song-ului. Vor și fi foarte mulți alți membri ai ansamblului care nu vin acum la repetiții și care nu fac parte din formula asta… am putea face un Song de 200-300 de persoane dacă ar veni toți cei care își fac cunoscută apartenența la acest fenomen care se cheamă Song.

Îi invităm pe toți cei care iubesc muzica corală în general, pe cei care iubesc Song-ul, pe cei care iubesc spiritul Crăciunului și, de ce nu, toate sufletele frumoase care pot să vibreze la muzica bună să ne asculte în seara de 13 decembrie la ora 19:00, la Sala Radio.

Interviu realizat de Lucian Haralambie