Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Remus Azoiței în concert la Cadogan Hall

Publicat: luni, 8 Decembrie 2014 , ora 11.25

Violonistul Remus Azoiței va evolua la sfârșitul acestei săptămâni în postura de solist al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii din Londra, ansamblu ce va fi condus de tânărul Chris Petrie.


Vineri, 12 decembrie 2014, veți concerta din postura de solist al Orchestrei de Cameră a Filarmonicii din Londra. Cum a apărut această invitație?

Pur și simplu. Orchestra de Cameră din Londra, o orchestră superbă, m-a avut de mult timp în vedere și au dorit să facă ceva special, un concert de Crăciun cu lucrări celebre. Desigur, când ne gândim la o lucrare celebră de vioară Concertul op. 35 în Re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski apare imediat ca un campion. Am acceptat cu mare plăcere și abia aștept să interpretez la Cadogan Hall - o sală faimoasă în Londra - acest concert.


Dirijor va fi Chris Petrie. Câteva cuvinte despre întâlnirea cu acest șef de orchestră…

Un dirijor tânăr, de mare perspectivă. Deja face o carieră foarte frumoasă. Îl cunosc de mai mulți ani și l-am urmărit; e foarte interesant mai ales în repertoriul romantic. E un tânăr de mare perspectivă și e văzut foarte bine, mai ales în Anglia. El acum pornește într-o carieră internațională de răsunet și veți auzi de el din ce în ce mai mult.


Când îl vom putea urmări pe violonistul Remus Azoiței pe scenele românești?

Încerc să ajung cât se poate de des în România, dar timpul, din păcate, mi-este potrivnic întotdeauna. Totuși, în fiecare aprilie apar pe scena Ateneului Român, cu un concert mare, ca solist al Filarmonicii "George Enescu" și în aprilie 2015 - pe 2 și 3 - voi interpreta Concertul nr. 1 de Niccolò Paganini. De asemenea, pe 18 ianuarie sunt invitat într-un concert de gală, tot la Ateneu - concert oferit de Casa Regală a României - și abia aștept să mă reîntorc pe meleagurile natale.

Interviu realizat de Lucian Haralambie