Arhivă : Interviuri Înapoi

Audio. Nicolas Simion este câștigătorul Premiului pentru Jazz al Radiodifuziunii vest-germane

Publicat: joi, 13 Noiembrie 2014 , ora 14.46
Radiodifuziunea vest-germană a anunțat câștigătorii Premiilor pentru Jazz - ediția 2015. La secțiunea Improvizație, distincția îi revine saxofonistului român Nicolas Simion, muzician stabilit la Köln din 1998. Iată ce a declarat despre acest premiu.


În primul rând, Nicolas Simion felicitări. Cum ați primit vestea și cât de important este acest premiu?

Este unul dintre cele mai importante premii pentru muzica de jazz din Germania. Se dă anual pentru compoziție, pentru improvizație și pentru tinerii muzicieni de jazz. Am trimis trei discuri diferite cu compoziții și cu solo-uri, cu improvizații, unul în duo, unul cu Orchestra Simfonică "Classic Meets Jazz" și unul nou apărut "Tarantella Facile", cu muzicieni germani, cu muzicieni americani și juriul a decis să mă premieze. De fapt nu e numai pentru aceste CD-uri, pentru aceste muzici făcute în ultimii ani ci în general pentru activitatea pe care o desfășor la Köln în ultimii 15 ani. Mi-au motivat cumva faptul că eu fac muzică românească, mă refer la folclorul din zona est-europeană, din Balcani, dar mai ales din România; muzica e autentică, e originală - improvizația, compozițiile, aranjamentele, totul sună foarte original.


În ce constă mai exact acest premiu?

Se va face un concert pe 30 ianuarie la Dortmund, la Konzerthaus, împreună cu WDR Big Band și cu formația mea și este un premiu în valoare de 10.000 Euro.


Vorbim de a XI-a ediție a acestor premii pentru jazz oferite de Radiodifuziunea vest-germană. Care este tradiția acestor premii?

Acest premiu a fost luat de Markus Stockhausen și de Florian Weber, unul dintre colegii mei, Charlie Mariano a primit acest premiu - mai nou, unul dintre pianiștii cu care am imprimat un disc în aprilie - , Sebastian Sternal și mulți alții. Aleg ei cumva oamenii cei mai creativi, cei mai activi din scena de jazz pentru aceste premii.


Când vom urmări un recital Nicolas Simion pe scenele românești?

Sâmbăta aceasta, 15 noiembrie 2014, voi avea un concert la Galați, la Festivalul de jazz și blues împreună cu Sorin Romanescu și Ioan Minda, baterist român stabilit la Viena, și pe 29 noiembrie, la ArCub, în București va fi un concert doar cu muzica lui Johnny Răducanu; vom imprima muzica lui pentru un disc.


Interviu realizat de Lucian Haralambie