Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Zilele Culturii Sefarde - o serie găzduită de Institutul Cervantes

Publicat: joi, 6 Noiembrie 2014 , ora 10.36

În perioada 4-6 noiembrie 2014, la sediul Institutului Cervantes din Capitală, se desfășoară Zilele Culturii Sefarde. Evenimentul are loc cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la călătoria în Balcani a senatorului spaniol Ángel Pulido Fernandez (autorul volumului "Spanioli fără patrie. Evreii sefarzi").

Detalii ne oferă organizatorul principal al evenimentului - Dr. Felicia Waldman de la Centrul de Studii Ebraice al Facultății de Limbi Străine al Universității din București:


«Este un eveniment organizat de Centrul de studii israeliene Goldstein Goren al Facultății de Științe Politice din Universitatea București și Institutul Cultural Spaniol Cervantes din Capitală. Evenimentul marchează 100 de ani de la vizita în Balcani și în Principatele Române a senatorului spaniol Ángel Pulido Fernandez, care a vizitat această regiune la începutul secolului trecut și care în această vizită a descoperit pe aceste meleaguri comunități sefarde despre care la vremea aceea se știa foarte puțin; de altfel și azi se știe foarte puțin despre ele. Senatorul a scris două cărți despre descoperirile lui, cărți care au avut la vremea aceea un succes extraordinar penru că aduceau informații noi.

Noi acum vrem să marcăm 100 de ani de la aceste publicații și să readucem în actualitate istoria comunității sefarde din România și în special din București, pentru că această comunitate, care a fost prima pe meleagurile noastre, a dispărut după al doilea război mondial. Ea a devenit într-o primă fază doar o secțiune în cadrul comunității ashkenazi, iar mai apoi dispărând cu totul. Astăzi mai sunt foarte puțini sefarzi în România și cu atât mai puțini în București. Lor le-am dedicat acest eveniment care încearcă să le aducă istoria în actualitate și să păstreze măcar virtual, măcar prin evenimente, imagini această istorie care, din păcate, dispare.

Am fost foarte bucuroși să constatăm că vin destul de mulți oameni, cu toate că este o perioadă destul de aglomerată din punct de vedere cultural - sunt multe evenimente zilele acestea. Am avut totuși plăcerea să constatăm acest fapt când a fost primul eveniment - proiecția unui film mexican despre comunitatea evreiască din Mexic și viața ei. Avem concert de muzică sefardă și klezmer susținut de Bucharest Klezmer Band. Astăzi avem o conferință la Institutul Cervantes din b-dul Elisabeta nr. 38, ținută de scriitorul spaniol Jacobo Israel Garzon, care este și președinte al comunității evreilor spanioli, urmată de o masă rotundă la care vor interveni invitatul nostru Silvio Ovadya de la Centrul de studii sefarde turco-otomane din Istanbul, fost președinte al comunității evreiești din Turcia. Dumnealui va veni cu informații despre evreii sefarzi din Imperiul Otoman. Colega noastră, dr. Anca Ciuciu Tudorancea, de la Centrul de studii ebraice al Facultății de Litere a Universității din București va vorbi despre istoria sefarzilor bucureșteni, iar arhitectul Mihail Caffe va vorbi despre contribuția evreilor la dezvoltarea urbanistică a Bucureștiului. Ne bucurăm să-i avem pe toți la această masă rotundă la care vom avea și dezbateri unde publicul va putea să pună întrebări și să afle mai multe decât vor auzi în prima fază.»

Declarație preluată de Lucian Haralambie