Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu

Publicat: miercuri, 29 Octombrie 2014 , ora 12.42

Doi apreciați muzicieni români - violonistul Alexandru Tomescu și dirijorul Cristian Oroșanu, care s-a aflat la pupitrul unor importante orchestre internaționale, sunt astăzi, 29 octombrie 2014, protagoniștii concertului Orchestrei de Cameră Radio. Seara muzicală se deschide cu lucrarea Adagio de Samuel Barber, urmată de Variațiuni pe teme din opera La Traviata pentru vioară și orchestră a compozitorului francez contemporan Marc Olivier Dupin, cu Alexandru Tomescu solist. Violonistul a fost protagonistul Interviului Zilei din cadrul matinalului "Musica Viva":


În această seară colaborați cu Cristian Oroșanu și Orchestra de Cameră Radio. Câteva cuvinte despre întâlnirea cu acești muzicieni?

Am așteptat cu mare nerăbdare și cu mare interes acest concert. A trecut ceva vreme de când am cântat ultima dată cu Orchestra de Cameră Radio și s-au întâmplat multe lucruri între timp; s-a schimbat, a evoluat, a devenit într-adevăr un ansamblu de elită. Nu întâmplător am ales această piesă - Fantezia pe teme din opera Traviata de Marc Olivier Dupin - pentru că este o piesă de o deosebită finețe, de virtuozitate, care cere o maximă atenție din partea orchestrei. Cristian Oroșanu este dirijorul perfect pentru acest repertoriu fiindcă are o experiență vastă de dirijat operă, așa că ce poate fi mai simplu decât să înlocuiești o voce umană cu o vioară într-o astfel de fantezie. Este o lucrare care cred că se cântă în primă audiție aici, la București și în România. Am cântat-o pentru prima dată anul trecut, la niște festivaluri în America - cel mai important dintre ele a fost la Los Angeles, pe scena sălii de concerte Walt Disney, Sala de concerte a Filarmonicii. Iubitorii de operă și nu numai ei sunt sigur că vor descoperi o adevărată bijuterie muzicală.


Pentru că ați vorbit despre reîntâlnirea cu Orchestra de Cameră Radio… Aveți o amintire dragă alături de acest ansamblu?

Alături de Orchestra de Cameră Radio am scos primul meu compact-disc realizat în Radio. Este vorba despre un CD care, ulterior, a devenit un dublu compact-disc, cel cu Concertele 2, 3, 4 și 5 de Mozart. Am făcut o serie de înregistrări speciale împreună cu maestrul Horia Andreescu.


Numele Alexandru Tomescu s-a auzit des în 2014. Care este cea mai importantă realizare din acest an?

Pentru mine, fără îndoială, este Turneul Stradivarius și programul Prokofiev pe care l-am prezentat publicului. Am apărut din nou, după mulți ani, în acest turneu într-o postură camerală, alături de pianistul de origine rusă Eduard Kunz. Am cântat cele două sonate pentru vioară și pian de Prokofiev, cele cinci melodii de același compozitor și o piesă scrisă special pentru noi, un Scherzo de Gabriel Gâțan, în deschiderea fiecăruia dintre concerte.


Unde vă putem urmări după concertul de la Sala Radio?

Imediat, a doua zi, voi pleca împreună cu colegii mei din Cvartetul Ad Libitum - Filip Papa, Bogdan Bișoc și Șerban Mereuță - în Olanda și Belgia pentru o serie de concerte. Revenim apoi în țară pentru un alt turneu care se va desfășura la Timișoara, Cluj și Iași, tot cu Cvartetul Ad Libitum. Iar pe final de noiembrie voi călători în Statele Unite ale Americii cu o serie de concerte la Washington - Kennedy Center, la New York - la Națiunile Unite și, nu în ultimul rând, la Carnegie Hall. Pentru acest turneu am pregătit Integrala capriciilor de Paganini - un program care, chiar și în America, se cântă rar.

Interviu realizat de Lucian Haralambie