Arhivă : Interviuri Înapoi

Sergiu Tuhuțiu este solistul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: vineri, 24 Octombrie 2014 , ora 13.45
Sergiu Tuhuțiu este solistul din această seară, de 24 octombrie 2014, al Orchestrei Naționale Radio. Pianistul va interpreta Rapsodia pe o temă de Paganini, scrisă de Serghei Rachmaninov. Despre prezența în "Studioul Mihail Jora" pianistul Sergiu Tuhuțiu a declarat:

Este prima mea colaborare cu Orchestra Națională Radio și cu dirijorul Gabriel Bebeșelea. Pentru mine este o mare bucurie și o onoare să am ocazia să cânt alături de Orchestra Națională Radio și de acest dirijor minunat, foarte tânăr, dar foarte bun, de care toată lumea vorbește numai de bine și care are deja în palmares o serie întreagă de activități la pupitrul dirijoral. Este o mare bucurie pentru mine; cumva vine la pachet cu întâlnirea cu publicul de acasă și sporește această senzație de împlinire de a cânta acasă.


Veți interpreta Rapsodia pe o temă de Paganini scrisă de Serghei Rachmaninov. De ce ați ales acest opus?

Este una din lucrările mele preferate din repertoriul concertelor pentru pian și orchestră. Este o lucrare care întotdeauna m-a inspirat și mi se pare că provoacă pianistul și muzicianul în primul rând, pentru că această scriitură în formă de variațiuni întotdeauna provoacă muzicianul în sensul de schimbare rapidă interioară. Trebuie să surprinzi caracterul fiecărei variațiuni, să treci în noua lume a variațiunii care începe și venind din lumea muzicală și interioară a variațiunii care tocmai s-a încheiat, această tranziție se face uneori foarte rapid.


Programul dirijat de Gabriel Bebeșelea va fi completat de uvertura operei "Ruslan și Ludmila" de Mihail Ivanovici Glinka și Simfonia a IX-a "Din lumea nouă" de Antonin Dvoűák. Concertul din Studioul "Mihail Jora" începe la ora 19:00 și este în transmisiune directă la Radio România Muzical.


Interviu realizat de Lucian Haralambie