Arhivă : Interviuri Înapoi

Turneul 'Vă place Tango?' - la Sala Radio

Publicat: miercuri, 22 Octombrie 2014 , ora 11.11

Violoncelistul Răzvan Suma, cântăreața Analia Selis și chitaristul și compozitorul Julio Santillan urcă astăzi, 22 octombrie 2014, pe scena Sălii Radio. Iubitorii tangoului îi vor putea asculta la București pe cei trei muzicieni care desfășoară turneul național "Vă place tango?". Despre turneu și despre prezența la București, ne-a vorbit Răzvan Suma:


Răzvan Suma, cum decurge Turneul "Vă place Tango?"?

Decurge foarte bine, mai ales din punctul de vedere al prezenței publicului în săli. Am avut foarte multe săli sold out și bucuria de-a vedea, de pe scenă, o sală plină este enormă. Nimic nu se poate compara cu asemenea fericire. Apoi, nivelul nostru de la concert la concert crește; inevitabil crește, pentru că, practic, fiecare concert se transformă într-o repetiție pentru următoarea evoluție, în care trebuie să fie mai bine. Și tot timpul trebuie să fie mai bine, și mai bine... Bineînțeles că este un punct culminant. Până acum, cel mai bine am cântat în Sibiu, alături de un public extrem de cald, dar am mai avut apogeuri la Cluj, la Timișoara, la Arcuș, unde a fost o nebunie, pentru că era 19:05 și mi-a spus organizatorul că avem o problemă mare - nu mai încap oameni în sală. I-am zis, totuși, să încapă toată lumea pentru că veniseră de la cel puțin 20 de kilometri fiecare; și așa am făcut. Am fost înconjurați de public - o senzație extraordinară și pentru noi și pentru ei. Am vorbit după concert cu câțiva și-mi spuneau că ne simțeau trăirile și respirațiile și… da… a ieșit foarte fain totul!


Legat de titlul turneului… Am fost întrebați, pe rând, dacă ne place Bach, dacă ne place Brahms… Cum a apărut această întrebare, Vă place tango?

Cred că a apărut de la o afirmație. Mie îmi place tango, îmi place muzica de tango foarte mult și aveam această frustrare că întrebam pe toată lumea "ce este tango?" și-mi ziceau că e un dans. Perfect, e un dans! Dar pe ce dansăm? Dacă stingi muzica, dansezi ca un nebun, fără muzică. Și exact cum menuetele sunt în primul rând niște muzici și apoi se dansează pe muzică dansul respectiv sau orice… curantele, tot ce cântăm în suitele de Bach sau în menuetele lui Brahms pe care le-am cântat anul trecut… cam aceeași rădăcină a avut și "Vă place tango?". Am vrut să învăț cum se cântă această muzică, am studiat foarte mult. Trebuie să spun că există niște efecte care trebuie realizate dacă vrei să cânți cu adevărat tango, care se pot realiza la contrabas foarte ușor, la bandoneon foarte ușor, dar la violoncel nu se prea uzitează aceste efecte și a trebuit să le învăț, să le studiez; m-am uitat pe site-uri să văd cum se fac la bas, le-am imitat, le-am realizat și am colaborat foarte mult cu Julio, care este chitaristul nostru și care, de asemenea, se lovește de aceleași probleme de a imita cu chitara niște efecte care se pot realiza la instrumentele tradiționale ale tangoului - contrabasul și bandoneonul - mult mai ușor. Dar împreună, am colaborat și am reușit să scoatem aceste efecte cât mai aproape de adevăr.


Pentru că acest recital va fi transmis în direct la Radio România Muzical, la ce ar trebui să se aștepte ascultătorii noștri față de oricare alt concert de miercuri seara?

În primul rând la o istorie a tangoului de la Carlos Gardel până la componentul formației noastre, contemporanul Julio Santillan, trecând prin Piazzolla bineînțeles. Este nu doar un concert, ci este și o scenografie frumoasă, și niște versuri frumoase, niște traduceri frumoase… Analia își ia foarte în serios rolul de povestitor… și asta cred că o să placă foarte mult. Noi avem o interacțiune continuă cu sala, pe care o simțim, iar asta cred că este cel mai frumos. Fiind piese foarte scurte, vezi reacția sălii după fiecare piesă și știi cum să o abordezi pe următoarea.

Pe lângă studiul acesta al efectelor de tango am studiat foarte mult comportamentul cântăreților de tango și ne-am uitat pe internet foarte mult, mai ales la video-uri - cum vorbesc ei, cum explică lucruri într-un fel mai poetic… erau și alte vremuri… ca și la noi, în perioada interbelică… se vorbea parcă într-o continuă poezie, într-o continuă recitare. Asta este interesant la ceea ce vor vedea spectatorii și ascultătorii noștri, pentru că noi intrăm într-un act artistic, actoricesc. Cred că va fi un lucru foarte special comparativ cu ce am avut înainte la "Vă place Bach?", care a fost o execuție unilaterală și, bineînțeles, "Vă place Brahms?", care a fost o desfătare întru muzică, plină și complexă.

Interviu realizat de Lucian Haralambie