Arhivă : Interviuri Înapoi

150 de ani UNMB - Interviu cu Dan Dediu, Rector

Publicat: joi, 16 Octombrie 2014 , ora 10.58

După ce, pe parcursul zilei de duminică, 12 octombrie, sute de bucureșteni aflați pe aleile din Grădina Cișmigiu au participat la o adevărată sărbătoare - Orele Muzicii, având ca protagoniști studenți și profesori ai Universității Naționale de Muzică din București, seria de manifestări care marchează cei 150 de ani de la înființarea instituției continuă. Despre următoarele evenimente și nu numai, într-un interviu cu profesorul și compozitorul Dan Dediu, Rector al UNMB.


După ce ați încântat vizitatorii Grădinii Cișmigiu, ce alte surprize ați pregătit pentru a sărbători cei 150 de ani ai UNMB?

Vineri 17 și sâmbătă 18 octombrie vom face câteva manifestări la sediul Universității Naționale de Muzică din București din Strada Știrbei Vodă nr.33 și la Ateneul Român.

În 17 octombrie de la ora 10,00 avem ședința festivă de marcare a aniversării a 150 de ani de la înființarea Conservatorului de Muzică și Declamațiune prin decretul semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Avem prezentarea unui film despre Conservator, apoi de la ora 17,30 lansarea volumului patru al Istoriei Universității Naționale de Muzică de Octavian Lazăr Cosma și o seară de operă, de la ora 18,30, cu Gianni Schicchi de Puccini în interpretarea studenților de la master.

Vom încheia sâmbătă, 18 octombrie, la Ateneu, cu două lansări de carte la ora 18: Odiseea muzicală 1864-2014. O istorie a Universității Naționale de Muzică din București de Antigona Rădulescu și Victor Giuleanu - un portret în documente și mărturiide Valentina Sandu-Dediu și Andreea Chiselev, deschiderea expoziției «George Enescu și învățământul muzical românesc» realizată de Muzeul Național «George Enescu» și, la ora 19,00, cu un concert în care se vor întâlni foști absolvenți, actuali profesori sau alumni ai Conservatorului - este vorba despre maestrul Valentin Gheorghiu, mezzo-soprana Ruxandra Donose, violonistul Gabriel Croitoru, violoncelistul Marin Cazacu, pianistul Viniciu Moroianu, percuționistul Alexandru Matei, pianistul Sergiu Tuhuțiu și, nu în ultimul rând, doi muzicieni de jazz - Nadia Trohin și Mircea Tiberian. Sperăm să avem câți mai mulți vizitatori interesați să participe la marcarea acestui eveniment spunem noi foarte important pentru cultura românească muzicală și chiar pentru cultura generală.


Care sunt câteva dintre cele mai mari satisfacții pe care le aveți ca rector al acestei instituții?

Satisfacția cea mai mare este că îmi dau seama de rezervorul de talente care există în România și ceea ce putem face noi este să clădim încet, încet bazele dezvoltării acestora. Tinerii vin spre noi cu speranțe, iar noi încercăm să rafinăm talentele, să le găsim cheia, pentru a se dezvolva, a se împlini și astfel a ne aduce satisfacții profesionale. Pentru că ceea ce facem noi este într-un fel și o magie educativă, noi pariem pe învățământul individual. Fiecare talent, fiecare muzician are propriul profil. Ceea ce trebuie să facem aici la Universitatea Națională de Muzică din București este să le arătăm drumul spre a se descoperi ei înșiși, spre a putea progresa. Lucrul acesta are de multe ori o turnură inițiatică și este fascinant să predai muzică și să reușești să dai mai departe cheia talentului muzical.


Spuneți-ne trei motive pentru care un tânăr ar aspira să intre la Universitatea Națională de Muzică din București.

Un motiv ar fi că este o școală care păstrează tradiția și hrănește inovația și creativitatea. Al doilea motiv ar fi că este recunoscută pe plan național și internațional, nu numai la modul simbolic ci chiar la modul pragmatic, fiind acreditată de agenții de măsurare și asigurare a calității în învățământul superior, precum ARACIS în România sau Asociația Europeană a Conservatoarelor. Un al treilea motiv ar fi că mediul, profesorii și studenții creează o osmoză, un context care poate motiva și, de multe ori această competiție între studenți și chiar între profesori, creează o emulație și un cadru foarte propice dezvoltării talentelor.

Interviu realizat de Andreea Chiselev