Arhivă : Interviuri Înapoi

Alexandru Tomescu, în concert pe scena Filarmonicii din Liban

Publicat: marți, 7 Octombrie 2014 , ora 11.53
Violonistul Alexandru Tomescu a debutat recent pe scena filarmonicii din Beirut, alături de Orchestra Filarmonicii Libaneze. Artistul a interpretat Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră de Felix Mendelssohn, iar impresiile de după eveniment au fost mai mult decât pozitive, publicul prezent manifestându-și admirația pentru interpretarea realizată de violonistul român. Despre experiența inedită avută în Liban ne vorbește în continuare Alexandru Tomescu.


Domnule Alexandru Tomescu, recent ați fost invitat să concertați în Liban, alături de Orchestra Filarmonicii Libaneze, dirijată de Lubnan Baalbaki. Având în vedere această experiență pe care ați trăit-o, cu ce impresii v-ați întors în România dintr-o țară despre care, din punct de vedere muzical, nu se cunosc prea multe informații.

Pot să vă spun că m-am întors cu niște impresii extraordinare. În primul rând, în filarmonica din Liban cântă peste 20 de muzicieni din România, mulți dintre ei chiar foști colegi de-ai mei de la liceu sau din Conservator, așa că sentimentul în clipa în care am ajuns acolo a fost că am ajuns acasă. E un lucru cu totul neașteptat atunci când mergi într-o țară despre care ai auzit doar din jurnalele de știri, poate. În Liban se întâmplă foarte multe lucruri. Țara este într-un plin proces de reconstrucție și această reconstrucție are loc și în domeniul muzical. Filarmonica are o stagiune foarte bine pusă la punct, concerte săptămânale. Am avut o colaborare excelentă cu Lubnan Baalbaki. El vorbește româna perfect, fiindcă a studiat și a trăit în România aproape zece ani de zile și s-a simțit atât de bine în România, încât dorește ca acuma să devină așa o tradiție, în invitarea în fiecare stagiune a cel puțin unui muzician român, pe scena Filarmonicii din Liban.


Așadar, un dirijor care a studiat în România și de asemenea mulți instrumentiști români în orchestră. Să înțelegem că acesta a fost principalul fundament al colaborării dintre dumneavoastră Filarmonica din Liban.

Da, într-adevăr. Acestea au fost punctele principale. Pot să vă mai spun că în Liban există o serie de festivaluri internaționale dedicate muzicii clasice, festivaluri care atrag în fiecare an nume foarte mari, desigur am și această perspectivă de a reveni acolo fie pentru concerte alături de Filarmonica din Liban sau la unul din festivalurile importante ale țării. A fost o experiență foarte, foarte bună.


În ceea ce privește audiența, cum se manifestă publicul de concert din Liban?

În primul rând, sala a fost neîncăpătoare pentru cât de mulți spectatori erau și la concertul de Mendelssohn -pe care oricum, am înțeles că-l cunoșteau foarte, foarte bine, nu doar orchestra, ci și publicul - i-a ridicat instantaneu în picioare, o reacție, care, oricum și cei din Liban mi-au spus că nu se întâmplă chiar așa des, adică era ceva ieșit din comun. Un public entuziast, foarte entuziat, foarte cald, cu o cultură foarte bine pusă la punct.


A mai există vreo altă întâmplare sau vreo altă particularitate a ansamblului, a modului de lucru sau orice, care să vă fi surprins, să vă fi plăcut în mod deosebit?

Pentru mine ca muzician, faptul că am de cântat Mendelssohn la Beirut, alături de Filarmonica din Liban sau la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio sau în China, în principiu sunt niște coordonate comune în 90% din cazuri. Sigur că oamenii sunt diferiți, sălile sunt diferite, câteodată chiar aerul pe care-l respiri e diferit și simți lucrurile altfel, dar ceea ce unește toate aceste experiențe este muzica, experiența comună a muzicii și sensibilitatea, care este de multe surprinzător comună, indiferent cât de departe ai călători pe această planetă.


Așadar, o experiență frumoasă pentru dumneavoastră. Mai aveți și alte concerte programate în zone din afara spațiului european?

Da, acum în viitorul imediat apropiat urmează să fac o serie de înregistrări în Germania, pregăresc un nou CD. Urmează apoi un turneu în Belgia și Olanda, alături de colegii mei din Cvartetul Ad Libitum, un turneu care se va prelungi și în trei centre culturale importante din România, iar la începutul lunii decembrie voi fi în Statele Unite într-un turneu care mă va duce la Kennedy Center, la Washington și la Carnegie Hall, la New York. Turneul este foarte important pentru mine pentru că voi avea ocazia să prezint pentru prima dată publicului american "Integrala capriciilor" de Paganini.


Interviu realizat de Alexandru Mija