Arhivă : Interviuri Înapoi

Zilele muzicale româno-americane

Publicat: joi, 19 Iunie 2014 , ora 13.48

În perioada 17-29 iunie 2014 la Sibiu sunt sărbătorite "Zilele muzicale româno-americane" printr-o serie de manifestări organizate de Filarmonica din localitate. Despre festival ne vorbește directorul instituției, Ioan Bojin.


Filarmonica din Sibiu găzduiește "Zilele muzicale româno-americane". Ce anume presupune această serie de concerte?

Pe perioada verii, la încheierea stagiunii simfonice a filarmonicii, prezentăm publicului din Sibiu și turiștilor o serie de concerte care ies puțin din nota convențională a concertului simfonic de stagiune. Astfel, concertăm în biserică, în Piața Mare a orașului, în curtea Muzeului Brukenthal și prezentăm publicului o serie de concerte interesante cu program extrem de divers și atractiv.

În această seară, 19 iunie 2014, festivalul continuă cu un concert prezentat de Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijat de dirijorul american Emily Freeman Brown, cu un program 100% american. Avem și o primă audiție a unui concert pentru vioară și orchestră scris de Marilyn Shrude, unul dintre compozitorii foarte cunoscuți în Statele Unite ale Americii și care va fi prezentă în sală.

Apoi, avem un recital de muzică românească, un recital de lieduri și piese pentru pian pe care-l vor susține mezzosoprana Claudia Codreanu și pianista Inna Oncescu, vineri seară la Biblioteca Astra, în sala de festivități.

Festivalul continuă sâmbătă cu un concert cameral cu orgă, un concert baroc, prezentat de violonistul Daniel Szasz și trompetistul american John McElroy la biserica din Piața Mare; un recital de saxofon și pian pe care îl va susține saxofonistul american John Sampen și la pian compozitoarea Marilyn Shrude.

Festivalul va continua tot așa până în 29 iunie, când se va încheia cu un concert grandios de muzică rusă, de această dată - un concert în care avem invitați pe dirijorul Horia Andreescu și Corul Filarmonicii "Transilvania" din Cluj Napoca.

Interviu realizat de Lucian Haralambie