Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violoncelistul Bogdan Jianu

Publicat: vineri, 13 Iunie 2014 , ora 12.43

Ansamblul "Jacques Thibaud", din care fac parte violoncelistul Bogdan Jianu și pianistul Andrei Banciu, a lansat zilele acestea un nou CD. Bogdan Jianu, născut în 1975 la București, absolvent al Universității Naționale de Muzică din București și stabilit la Berlin din 1996, a vorbit despre acest nou proiect al Ansamblului "Jacques Thibaud".


Bogdan Jianu, în această lună ai o nouă lansare discografică cu patru nume extrem de interesante - Jean Cras, Max Reger, Ernst von Dohnanyi și Zoltan Kodaly. O idee, după părerea mea, chiar foarte îndrăzneață.

Programul a pornit de la trioul scris de Jean Cras, un compozitor foarte puțin cunoscut. Ca trio de coarde a fost o surpriză. Un trio de coarde este întotdeauna în căutare de piese noi și ne-am bucurat foarte mult să găsim această lucrare. De la acest trio am pornit să căutăm alte lucrări, alți compozitori pentru noul nostru CD și am constatat că Max Reger, Ernst von Dohnanyi și Zoltan Kodaly au compus triourile lor cam în aceeași perioadă, în prima treime a secolului XX.


Este într-adevăr o provocare astăzi să revii asupra acestei muzici. Punându-le toate laolaltă, ce a rezultat?

În primul rând pentru noi este foarte important să arătăm publicului că un trio de coarde poate să sune la fel de bine ca un cvartet și, mai ales atunci când compozitorii cu adevărat și-au pus în gând să scrie un trio de coarde, atunci, într-adevăr, au ieșit niște capodopere. Nu vorbim acum despre Mozart, despre Divertimento-ul lui, despre triourile lui Beethoven, care sunt cu adevărat geniale, vorbim despre Jean Cras, foarte puțin cunoscut, dar care a scris o lucrare absolut genială, apoi Reger - cu totul alt gen de muzică, mult mai romantică, mai germană, dar se poate vedea și aici cât de mult interes și-au dat compozitorii ca să arate că și pentru un trio se poate scrie muzică bună. Este foarte greu întotdeauna și pentru interpreți, și pentru compozitori pentru că a patra voce lipsește. Dohnanyi a scris această serenadă la vârsta de 25 de ani, deci se poate vedea că a început foarte devreme să lucreze pe acest subiect. Însă, din păcate, el a murit totuși foarte tânăr și n-a reușit să scrie mai mult. Iar Zoltan Kodaly, care era de fapt bun prieten cu Dohnanyi, a scris acest fermecător Intermezzo pentru trio de coarte.


Patru direcții muzicale diferite reunite de același timp, prima treime - după cum ai spus - a secolului XX. După data de 7 iunie 2014 - lansarea acestui ultim disc, ce mai include agenda acestui trio alcătuit din Burkhard Maiss, Hannah Strijbos și Bogdan Jianu?

Ne bucurăm pentru că imediat vom pleca în America, către St. Louis, unde activează sponsorul nostru principal, cel care a făcut de fapt posibilă și această înregistrare, și ne bucurăm foarte mult ca prima stație să fie acolo, la firma lui și să-i putem prezenta noul CD și mulțumirile noastre. Vom mai avea și alte concerte în America, ne vom întoarce apoi în Europa. Urmează în centrul Germaniei, la Fulda, un concert, apoi în Olanda împreună cu flautista noastră, Eleonore Pameijer… și alte proiecte.


Dar proiecte de înregistrări mai aveți?

Casa de discuri care a înregistrat acest CD ne-a oferit posibilitatea să înregistrăm toate triourile de Beethoven - să facem un dublu CD - și sperăm să reușim acest lucru în cursul anului viitor.


Interviu realizat de Irina Hasnaș