Arhivă : Interviuri Înapoi
Interviu cu Gherasimos Vergotis care a învățat limba română ascultând Radio România Muzical
Putea să ofere aceste burse propriilor concetățeni, care se confruntă, după cum știm, cu condiții economice extrem de dificile. Totuși a ales să sprijine tinerii muzicieni români care doresc să urmeze o carieră în canto sau ca instrumentiști la oboi. Grecul Gerasimos Vergotis s-a născut într-o familie în care muzica era extrem de importantă, astfel că a ales să o aprofundeze, menținând-o însă la rang de pasiune și nu de profesie. Vorbește o română fluentă pe care ne-a împărtășit că a învățat-o ascultând Radio România Muzical. Mai multe detalii, în interviul de mai jos.
De ce ați decis să oferiți aceste burse?
Două motive. Primul și cel mai important - dorim să susținem visele tinerilor care vor să se dezvolte pe plan artistic. Cel de-a doilea motiv este datorat muzicii. De aceasta am decis să oferim burse în domeniul muzical.
Știm că sunteți pasionat de muzică. De unde vine această pasiune?
A început de la o vârstă fragedă. Da, într-adevăr, sunt pasionat de muzică. Este "medicina sufletului", cum ați numi-o dumneavoastră. Părinții mei, amândoi, sunt melomani. În familia mamei mele, care provine din Creta, pasiunea pentru muzică are o lungă tradiție. Bunicul meu avea un fluier vechi, din secolul al XIX-lea, care era mereu pe pian. Asculta muzică în mod constant, cu religiozitate și cu atenție; nu doar o auzea, ci o asculta cu adevărat. Și familia tatălui meu era pasionată de muzică. Veneau dintr-o parte a Greciei care nu fusese sub ocupație turcă, ci sub ocupație venețiană. Locuitorii acelei regiuni aveau o tradiție în bel canto; toți cântau. Chiar și muzica religioasă ortodoxă suna altfel. Am crescut înconjurat de sunete. Părinții mei au considerat că educația muzicală este foarte importantă, astfel că atât eu, cât și surorile mele am luat lecții de muzică, am învățat să cântăm la chitară, am făcut parte dintr-un cor, iar sora mea mai mică a studiat și pianul. De atunci eu am continuat să aprofundez muzica.
La final de interviu, aș vrea să vă rog, dacă doriți, să transmiteți un mesaj ascultătorilor noștri, dar nu în engleză, ci în română, pentru că o vorbiți uimitor de bine.
Nu știu dacă este așa de bine. Am învățat româna ascultând chiar Radio România Muzical și știrile… Audițiile de burse au loc la Sala de operă pentru canto, începând cu ora 17.00, iar la oboi, miercuri, 4 iunie, la ora 16.30. Toți ascultătorii sunt bineveniți!