Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu muzicologul și profesorul Grigore Constantinescu

Publicat: joi, 15 Mai 2014 , ora 12.55

Centrul Cultural UNESCO "Ionel Perlea" din Slobozia găzduiește o nouă ediție a Festivalului și Concursului de lied, dedicat creatorului născut la Ograda. Palmaresul concursului este impresionant, nenumărați tineri s-au prezentat la acest dialog intens al muzicii și versului. Din juriu fac parte personalități -profesori de canto din țară, dar și laureați ai acestei competiții. Președintele și inițiatorul acestui eveniment este muzicologul și profesorul Grigore Constantinescu.


Domnule profesor Grigore Constantinescu, în această săptămână, respectiv în ziua de 16 mai, va debuta o nouă ediție a Concursului și Festivalului "Ionel Perlea". Cu multă încăpățânare, dar și cu foarte mult devotament, ați reușit organizarea și ediției din acest an. A câta este?

Într-adevăr, trăim emoția inaugurării celei de-a 23-a ediții a Festivalului și Concursului național de interpretare a liedului "Ionel Perlea", găzduită de municipiul Slobozia, în sediul Centrului cultural UNESCO "Ionel Perlea". Este, într-adevăr, pentru noi, un eveniment pe care-l pregătim de-a lungul întregului an și care ajunge acum să se concentreze într-un fel de bulgăre de foc pentru arta muzicii camerale naționale și internaționale.


Care este liedul obligatoriu în această ediție? Sunt foarte mulți compozitori români care au participat la această competiție.

Anul acesta l-am invitat pe compozitorul Horia Șurianu, care ne-a oferit pentru vocile grave, medii și înalte trei variante ale liedurilor sale pe versuri de Mihai Eminescu, compuse special pentru această ediție a Concursului Perlea.


Câți candidați s-au înscris, domnule profesor?

Sunt înscriși 30 de concurenți care vin din întreaga țară. Asta înseamnă București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov.


Din cine este alcătuit juriul acestei ediții?

Juriul este alcătuit în parte din maeștrii care formează tineri și reprezintă în același timp centrele culturale și universitățile muzicale din țară. Din București aș aminti pe Maria Slătinaru Nistor, Ionel Voineag, Bianca Manoleanu, Claudia Codreanu - prima laureată a primei ediții. Din Constanța este șefa de catedră a Departamentului Canto - Dana Chifu; din Cluj - profesoara de canto Ana Rusu; de la Iași soprana Cristina Simionescu - profesoară la Universitatea "George Enescu"; de la Constanța Florența Marinescu - Universitatea "Ovidius". Am încercat tot timpul să reunim de peste tot liniile directoare de formare a tinerei generații pe care aici o lansăm.


Vor exista, desigur, și obișnuitele recitaluri. De fapt, un dialog maeștri-discipoli.

Da, este un dialog maeștri-discipoli, care anul acesta, ca și în ultimii ani, se bazează pe realități ale artei muzicale camerale românești. Cristina Simionescu va cânta partituri ale compozitorilor ieșeni, Dana Chifu va prezenta creații ale compozitorilor timișoreni și bănățeni. Alături de acestea avem și două aniversări UNESCO - este vorba de Modest Petrovici Mussorgski. Se va interpreta ciclul "Camera copiilor" în versiunea oferită de Claudia Codreanu. Vor fi, de asemenea, două recitaluri pentru aniversarea a 150 de ani Richard Strauss, cicluri interpretate de către mezzosoprana Oana Andra și de către soprana Bianca Manoleanu, fiecare împreună cu acompaniatorul personal, adică Alexandru Petrovici pentru Oana Andra și Remus Manoleanu pentru Bianca Manoleanu.


Domnule profesor Grigore Constantinescu, vă mulțumim și vă dorim mult succes!

Vă mulțumesc pentru urarea aceasta și mă bucur și mulțumesc Radioului care, iată, de 23 de ediții este întotdeauna cu noi.

Interviu realizat de Irina Hasnaș