Arhivă : Interviuri Înapoi
Ion Marin vorbește despre proiectul CANTUS MUNDI
Proiectul CANTUS MUNDI, inițiat de Corul Național de Cameră Madrigal și coordonat de dirijoarea Anna Ungureanu în perioada 27-28 martie 2014, a fost adus la Sfântu Gheorghe de către dirijorul ION MARIN. Prezența sa în județul Covasna a marcat finalizarea proiectului de dotare cu instrumente muzicale special concepute pentru a fi folosite de copiii cu sindromul Down.
Ion Marin a vorbit despre acest proiect:
Proiectul "Cantus Mundi" este atât de nou și, în același timp, atât de extraordinar încât evit să mă arunc în bilanțuri statistice. Avem deja peste 1500 de copii în întreaga țară - de la școlile 1-4 până la liceele de muzică, licee obișnuite, instituții pentru copii cu probleme fizice, sindrom Down, nevăzători, surdo-muți, orfelinate, etnii diverse ș.a. Este un program din care discriminarea lipsește cu desăvârșire, bazat pe puterea extraordinară a muzicii ca factor de comunicare și de integrare socială. Este unul dintre cele mai frumoase lucruri care se întâmplă în Europa la ora actuală și sper din tot sufletul ca toți cei care ne ascultă, toate școlile, toți profesorii de muzică să poată să se uite pe site-ul www.cantusmundi.com și să se înscrie cât mai mulți, în așa fel încât să putem mări cât mai eficace lanțul acesta care ne unește, de iubire față de copiii din România și de obținere a vizibilității chiar și pentru școlile și instituțiile speciale din întreaga țară.
Acesta este primul pas: să afle puțin mai mult despre proiect, să se înscrie în proiect, în așa fel încât schimbul de experiență să poată să fie lărgit cât mai mult și nevoile, de fapt, în măsura în care este posibil, să poată să fie depășite cu întrajutorarea. Întrajutorarea este mai mult decât un ajutor care ar putea să vină; foarte multă lume crede că poți să rezolvi totul cu bani. Există, într-adevăr și această posibilitate, dar înainte de asta sunt foarte multe lucruri pe care le avem și pe care trebuie pur și simplu să le punem să lucreze împreună. Unul dintre exemple, am fost în urmă cu o lună la Iași, unde sunt câteva sute de copii înscriși în proiectul "Cantus Mundi". De data aceasta am fost și cu Christine Rhomberg de la Fundația Hilti - una din marile fundații sociale, culturale din Europa - la Sf. Gheorghe, unde am văzut eficacitatea extraordinară a proiectului "Cantus Mundi".
Am fost mai întâi la o remarcabilă grupă de educație umană, în primul rând prin muzică, pentru copiii cu sindrom Down cărora am putut de data asta să le aducem instrumente special concepute pentru copiii cu sindrom Down. Am văzut un cor deosebit de performant, Campanella, de la Liceul de Artă din Sf. Gheorghe, am văzut un cor într-o comună de 1200 de locuitori în care, practic, toată comuna cântă în formă de coruri de adulți, de pensionari, de copii; au fanfară de copii, fanfară de adulți… E incredibil cât de dedicați sunt acești oameni. Corul de la clasele 1-4, de la încă un colegiu din Sf. Gheorghe…
Și m-am bucurat enorm cât de bine a fost înțeles la nivel local, în Covasna, principiul acesta al vaselor comunicante, pentru că asta este "Cantus Mundi"; nu e un amestec în treburile interne, ci este numai o formă în care discuțiile despre ceea ce se întâmplă și existența unui copil este privită ca existența unei ființe umane, nu la grămadă, nu ca o cifră statistică și nu ca o formă de propagandă. Este ceva care se face din toată inima, iar muzica ne ajută să putem crea această bucurie a faptului că până și copiii de la o școală dintr-un sat pot să aibă vizibilitate. Vedeți, acum vorbim despre ei la stația principală de radio din România. Ei trebuie să facă parte, și toți copiii din România în permanență trebuie să facă parte din conștiința și a celor care conduc treburile țării, dar chiar și a fiecărui om din România.