Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu soprana Elena Moșuc

Publicat: marți, 25 Martie 2014 , ora 13.33
Soprana Elena Moșuc este invitată a Teatrului Petruzzelli din Bari - Italia pentru noua producție o operei La Traviata de Giuseppe Verdi, un debut pe aceasta scenă marcat de succes.


Doamnă Elena Moșuc, vă aflați în Italia ca oaspete al Teatrului Petruzzelli din Bari. Sunteți implicată în producția
"La Traviata" unde desigur dețineți rolul principal. Duminică, 23 martie, a avut loc premiera acestui spectacol.

La Bari sunt pentru prima dată și am avut o surpriză foarte plăcută să mă găsesc într-un ambient foarte frumos, o atmosferă foarte plăcută în relația cu colegii de scenă. Sunt foarte fericită când ajung într-un teatru și este o atmosferă plăcută de lucru. Anul acesta am cântat foarte multe Traviate și pot să spun că a devenit rolul preferat, pentru că toată lumea mă întreabă care rol îți place cel mai mult. Până acum mi-a fost foarte greu să spun, dar cred că Violettaeste rolul rolurilor, după Norma. A fost o atmosferă foarte plăcută de repetiții și de spectacole. Ieri seară am avut premiera. A fost un succes incredibil.


La pupitru s-a aflat Daniele Rustioni.

L-am cunoscut în 2009 când am făcut Lucia la Torino, pentru că el a fost asistentul maestrului Gianandrea Noseda. L-am cunoscut și la Scala, în 2012, în producția de Luiza Miller. Acum am avut bucuria să lucrez cu el. Este tânăr, are 30 sau 32 de ani. Este foarte talentat. Știe să țină în mână orchestra, corul. Știe să acompanieze soliștii, respiră cu ei, un lucru foarte important, nu întâlnim acest lucru la fiecare dirijor.


Prima distribuție a fost alcătuită din tineri muzicieni. Alături de dumneavoastră, în rolul Alfredo Germont,tenorul Francesco Demuro.

Cu Francesco Demuro am cântat de multe ori,cred că un Rigoletto la Zurich și Traviata la Arenele din Verona, prin 2011 și acum două săptămâni, la Las Palmas +Grand Canaria, Traviata. Iată că ne-am reîntâlnit. Este un tânăr italian, care a făcut progrese foarte mari de la prima noastră întâlnire. Eu mă bucur foarte mult când cânt cu colegi buni.

Sunt foarte preocupată de evoluția unui rol, nu-mi place rutina .Chiar și acum după 105 spectacole de Traviata, descopăr noi valențe ale rolului. Traviata a devenit mult mai profundă. În regia actuală a lui Ferzan Ozpetek, un regizor de film, chiar am avut ocazia să experimentez noi lucruri și a fost și el plăcut surprins de ceea ce am făcut eu, mi-a dat libertate foarte multă. Chiar de la prima repetiție mi-a spus că tu ai o personalitate foarte puternică, așa că te las să dezvolți tu rolul. Este o experiență frumoasă, când lucrezi nu numai cu regizori de operă sau de teatru, ci și cu cei de film.


În seara zilei de 23 martie, s-a desfășurat premiera producției "La Traviata", la Teatrul Bari. Doamnă Elena Moșuc, care a fost reacția publicului?

Publicul din Bari, mă aștepta să vin de mult timp să cânt la teatrul Petruzzelli, un teatru superb, foarte mare, 1400 de locuri, scenă foarte mare. Publicul era foarte atent în timpul spectacolului, entuziasmat după arii, după duete, cum este normal la Traviata, dar când am ajuns la aplauzele finale am fost foarte, foarte impresionată, pentru că am crezut că sunt pe un stadion. Erau niște aplauze extraordinare, iar orchestra foarte entuziasmată, mulți dintre cei din orchestră mi-au spus că sunt foarte încântați să mă acompanieze, pentru că nu aud în fiecare zi așa ceva. Le place clasa mea. La sfârșit, când am ieșit din teatru m-au așteptat foarte multe persoane și foarte mulți tineri, dar m-au impresionat două doamne care plângeau. Pur și simplu aveau lacrimi în ochi și au spus că așa o Traviata cuceritoare, frumoasă, impresionantă nu au auzit aici. Mi-a făcut foarte mare plăcere. Chiar și pe Facebook am primit mesaje, în care tineri care au fost la spectacol au făcut și poze . Au postat poze pe Facebook. Sunt fericită să aud aceste lucruri. În plus, mulți au apreciat expresivitatea mea în acest rol, pentru că este un rol pe care îl trăiesc foarte mult , pun foarte mult suflet și pun experiențele sau durerile personale.


Doamnă Elena Moșuc, vă mulțumim foarte mult și vă dorim mult, mult succes în continuare.

Mulțumesc mult.


Irina Hasnaș