Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Alina Azario

Publicat: miercuri, 19 Martie 2014 , ora 14.35
Pianista Alina Azario lansează în 19 februarie 2014 primul său CD. Apărut la casa A&A Records cu sprijinul Radio România Muzical și Radio România Cultural, albumul cuprinde lucrări ale compozitorilor francezi Jean-Philippe Rameau și Claude Debussy. Discul imprimat de Alina Azario a putut fi deja ascultat pe frecvențele noastre, în cadrul emisiunii "Interviurile Radio România Muzical", care a avut-o ca invitată pe Alina Azario. Albumul pianistei este inclus și în campania Radio România Muzical "Votează discul de muzică al anului 2014", derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro. Iată detalii despre acest CD și proiectele viitoare are Alinei Azario.


Cum s-a concretizat ideea lansării unui CD în România? Are acest moment o semnificație specială pentru dumneavoastră?

Evident, pentru că sunt româncă și sunt plecată de mulți ani din România, chiar e un lucru special pentru mine să mă întorc în țară, mai ales cu lansarea primului disc. Discuțiile au început acum câțiva ani între agenția mea din Paris și Harmonia Mundi din Franța și directorul a spus să contactez casa de discuri A&A Records din București și așa am ajuns să realizăm proiectul în România. Înregistrarea a fost făcută în Germania, în parteneriat cu Radio NDR din Hamburg. Sunt foarte, foarte bucuroasă să facem lansarea aici și e un lucru special pentru mine.


De ce tocmai Rameau și Debussy pentru acest CD
?

Ca artist, când te gândești la primul album, te gândești la compozitorii care îți sunt cei mai dragi, pe care i-ai studiat poate cel mai îndelungat timp și la mine alegerea a fost evidentă. Imediat m-am gândit la Debussy și anul 2014, fiind anul Rameau, se comemorează 250 de ani de la moartea compozitorului, atunci a fost evident că pentru mine era ideea cea mai frumoasă.


Activitatea dumneavoastră se desfășoară la momentul actual la Hamburg unde studiați, dar și predați. Cum se îmbină cariera concertistică și cea pedagogică?

Se îmbină extraordinar. Tocmai lucrul acesta e atât de frumos în meseria de muzician. Mie nu mi-ar plăcea să fiu numai concertistă și să călătoresc numai și să dau concerte. Așadar cariera pedagogică se încadrează extraordinar de bine. E foarte interesant și am să încerc să completez din ce în ce mai mult și cu partea de muzică de cameră, care îmi lipsește puțin actualmente, dar aș vrea să fac mai multă muzică de cameră. Deci e ca un triunghi. Fiecare parte se completează una pe alta. Nu te plictisești niciodată.


Care sunt câteva dintre proiectele dumneavoastră din perioada următoare
?

Urmează concerte solo, câteva de muzică de cameră. Am chiar și un proiect în vara asta cu violonistul Alexandru Tomescu, dar am și un proiect de festival de muzică clasică, pe care îl înființez, la Sibiu, la începutul lui septembrie 2014. Am din ce în ce mai multe proiecte legate de România și sper ca toate să se realizeze.


Interviu de Andreea Chiselev