Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Liviu Prunaru

Publicat: luni, 17 Martie 2014 , ora 12.23

Institutul Cultural Român Bruxelles readuce muzica clasică în spațiul belgian și vă invită luni, 17 martie 2014, la un recital oferit de doi artiști români de excepție, Liviu Prunaru și Dana Protopopescu. În program César Franck și George Enescu.


Liviu Prunaru, iată, de data aceasta nu în România, la Bruxelles, în cadrul Institutului Cultural Român, vei susține un recital în această seară. Alături de tine, o bună și veche prietenă și colaboratoare, pianista Dana Protopopescu. Care este conținutul programului?

Vom cânta Sonata de Franck și Sonata a III-a de Enescu "În caracter popular românesc" și, bineînțeles, niște bisuri care - sper eu - vor fi numeroase.


Este un public care vă cunoaște încă de la primele colaborări. Cum s-a decis apariția voastră în cadrul Institutului Cultural Român și chiar în martie. Poate e un cadou pentru românii aflați în Belgia?

E frumos să vedem și așa lucrurile. Din păcate, mai degrabă a fost cam singura dată disponibilă. Este foarte greu să mai găsim date în care și eu și Dana să fim în același moment liberi. Dana circulă foarte mult, la fel și eu. Ne întâlnim destul de rar în ultimul timp, dar am cântat atât de mult împreună în trecut încât e de-ajuns să ne vedem cu o oră înainte și să cântăm orice sonată am mai cântat în trecut. De ce la Bruxelles? Noi am cântat foarte mult în toată Belgia după acel concurs din 1993 - Concursul Regina Elisabeta - și am străbătut cam toată Belgia din lung în lat; de multe ori am cântat la Bruxelles și chiar în această sală - nu este prima dată când cântăm la Salle Gothique de la Grand Place, o sală foarte frumoasă în care ne face foarte multă plăcere să revenim. Sunt deja destui ani de când n-am mai cântat la Bruxelles și mă bucur foarte mult să revin. Abia aștept!


După acest popas la Bruxelles, ce va urma în cariera ta?

Urmează imediat un recital în Italia, la Napoli, unde voi cânta tot cu un pianist român, Mihai Ungureanu. Între timp voi avea două repetiții la Amsterdam, deoarece pregătim un turneu în Europa - Paris, Londra și în alte locuri - în care vom plimba trei simfonii de Bruckner - a IV-a, a VII-a și a IX-a. Vom cânta cu trei soliști - Krystian Zimerman la pian, Franc Peter Zimmermann la vioară și Truls Mork la violoncel. Aceste concerte vor fi imediat după ce mă întorc din Italia.


Cine se va afla la pupitrul Concertgebouw?

Dirijorul nostru permanent și directorul orchestrei - Mariss Jansons.


Liviu Prunaru, îți mulțumim foarte mult și-ți dorim mult succes întru realizarea acestor proiecte. Îți mai mulțumim că ne-ai răsfățat cu atâtea zile în România, când ne-am bucurat cu adevărat de tine.

Și eu mă bucur de fiecare dată și voi reveni de altfel și în luna aprilie pentru înregistrări, în luna mai pentru încă un concert la Craiova, în luna iulie cu alt concert, iar în luna august - la Sinaia - împreună cu Marin Cazacu și cu invitații lui. De fiecare dată când pot să vin în România o fac cu mult drag și cu multă dragoste.

Interviu realizat de Irina Hasnaș