Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu Guy Engels - redactor șef al radioului public din Luxemburg

Publicat: miercuri, 29 Ianuarie 2014 , ora 13.12
Guy Engels este redactor șef al departamentului Muzical din cadrul postului public de radio – RADIO 100.7 din Luxemburg și membru în juriul International Classical Music Awards. În cadrul radiodifiziunii din Luxemburg are o emisiune de actualitate.


Domnule Guy Engels, sunteți unul dintre membrii juriului care decernează premii pentru muzica clasică. Când a debutat proiectul Premiile Internaționale pentru Muzica Clasică?

International Classical Music Awards a debutat ca o secțiune a muzicii clasice, în cadrul MIDEM, dar atunci când MIDEM a renunțat la această secțiune a fost instituită această nouă modalitate de a onora marii artiști. În fiecare an, juriul acestui forum prospectează tot ce se întâmplă în întreaga lume.


Ce s-a decis asupra anului 2013, asupra evenimentelor?

International Classical Music Awards oferă premii pentru producțiile de CD-uri și DVD-uri. În fiecare an avem peste 250 de propuneri din partea unor edituri. Juriul ascultă aceste CD-uri și în final avem premii pentru cele 15 categorii și câteva premii speciale.


Cine face parte din acest juriu?

Juriul este alcătuit din jurnaliști de la diferite publicații de specialitate, realizatori de la diferite radiouri și de la diverse site-uri online.


Câte producții vi s-au suspus atenției anul acesta și câte premii ați acordat?

Anul acesta am primit 260 de CD-uri și DVD-uri, iar în 20 ianuarie 2014 au fost făcute publice premiile și avem câteva speciale. De exemplu avem un premiu pentru întreaga carieră pe care-l oferim dirijorului Charles Dutoit. Artistul anului îi va reveni lui Andreas Staier. Cel mai tânăr artist al anului pentru un artist francez Adrien Boisseau. casa de discuri a anului 2013 este Glossa. Avem și un premiu pentru website, care anul acesta va fi decernat arhivelor operei Metropolitan. Pentru realizări deosebite am oferit două premii: Orchestrei Simfonice din Baden Baden, Freiburg și Asociației Beethoven din Cracovia, condusă de doamna și domnul Penderecki.


Prin intermediul acestor premii, acoperiți evenimentele din aproape întreaga lume. A fost dificil să vă decideți numai asupra a 15 distincții?

Pentru producțiile de CD-uri și DVD-uri avem 15 categorii speciale, care merg de la muzica barocă, la instrumentiști, soliști, opere în spectacol, dvd-uri documentare și alte tipuri de producții. Acestea sunt cele 15 secțiuni la care acordăm premii pentru cele mai bune înregistrări ale anului.


Domnule Guy Engels sunteți nu numai membru în juriul International Classical Music Awards, dar lucrați și într-o radiodifuziune.

Radio 100.7. Este radioul public aici în Luxemburg. Am împlinit 20 de ani de activitate. Este o stație de radio tânără, cu muzică clasică în principal, dar fiind un radio public, are și știri și muzică de divertisment. Dar noi suntem concentrați în principal asupra muzicii clasice. Transmitem concertele Orchestrei Filarmonice din Luxemburg, suntem membri ai Uniunii Europene de Radio și Televiziune. Oferim concertele noastre pentru schimburi și suntem și membri în International Classical Music Awards. Suntem o radiodifuziune mică și tânără, dar care lucrează foarte bine.


Considerați că în universul contemporan, stațiile radiourilor profilate pe muzică clasică au o audiență mai mare?

Ceea ce am auzit de la ascultătorii noștri este că din ce în ce mai multă lume apreciază muzica clasică. Radioul nostru și noi suntem plasați între Franța și Germania, acolo unde există multe posturi clasice, dar noi avem o creștere a auditorilor permanent.


Domnule Guy Engels vă mulțumim pentru interviu.

A fost o plăcere pentru mine și toate cele bune colegilor din România.Irina Hasnaș