Arhivă : Interviuri Înapoi
La mulți ani, dirijorului și pianistului Vlad Conta!
O dublă pregătire artistică - pian și dirijat - urmată în Elveția și desăvârșită în Austria și Italia, o carieră bogată începută la Monte Carlo, Geneva și Torino, continuată peste ocean - în Canada și SUA - și nu în ultimul rând în România, un repertoriu variat reunind lucrări simfonice, opere, dar și balet, format alături de prestigioase orchestre de pretutindeni, caracterizează în doar câteva cuvinte evoluția dirijorului român Vlad Conta.
La mulți ani, Vlad Conta! O zi importantă în viața dumneavoastră. O zi care cred că poate să marcheze un debut, dar și câteva importante amintiri. Ce v-a marcat de-a lungul carierei? Care au fost opțiunile pentru această carieră de dirijor, care este una extrem de solicitantă și cu foarte multă satisfacție?
Această zi este mai degrabă pentru mine un reper cronologic și nu prezintă prea mult interes. Dacă totuși vorbim de acesta, mă surprind puțin cei aproape 50 de ani de permanență în profesie; profesie care-mi este dragă și care este un noroc și o binecuvântare pentru mine. Realizez cu greu că numai la Opera Națională am deja aproximativ 500 de spectacole.
Ați debutat în calitate de pianist. Pianist strălucitor, iată, la 13 ani v-ați aflat într-un prim dialog cu orchestra. Apoi, ați decis să deveniți maestru - maestru în sensul de a coordona mai mulți colegi. Cum a fost această schimbare de la pianist la dirijor?
A fost firească pentru mine și necesară. Insatisfacția mea legată de instrumentul la care cântam și care produce sunetul într-un fel artificial, neavând posibilitatea de a susține un legatto. De aici a fost nevoia pentru mine de a face muzică împreună cu alți oameni care produceau un sunet într-un mod diferit. Dar anii au trecut și se spune că maturitatea și valoarea unui dirijor se dezvăluie cam pe la 60 de ani și acum mă găsesc în acest punct. Sigur că provocările sunt diferite de cele ale unui muzician tânăr, dar nu mai puțin interesante. Îmi imaginez că se înscriu în același demers care a început cu mult înainte. Pentru mine, acest demers este vocațional și neîntrerupt vreodată. Este un drum de cunoaștere, de autocunoaștere și de cizelare.
Se pare că astăzi, una dintre importantele cerințe pentru oricare artist, pentru oricare muzician, este versatilitate și flexibilitate. Există aceste componente în cariera dumneavoastră?
Da. Există. Dar, părerea mea este că menirea unui muzician profesionist este de a transmite, de a interpreta, de a fi interfața, mesagerul între muzica creată și cei ce nu pot, neavând pregătirea specifică, să o perceapă nemijlocit. Sigur că cerințele, hai să zicem, pieței ne pot duce înspre direcții în care comunicarea este mai importantă decât până acum. În funcție de prilejurile respective ne adaptăm mai ușor sau mai greu acestor cerințe.
În calitate de dirijor, cred că unul dintre motto-urile care trebuie să domine această carieră ar fi "Dăruind, vei dobândi!" - dăruind din știință, vei dobândi un anumit tip de comunicare și nu numai.
Îmi place să cred că sunt condus de idealul "să știi să faci pentru a face știut, cunoscut, înțeles". Cred că numai în acest fel se împlinește menirea dirijorului, artistului în general.
Acum aveți vreun proiect mai special, un lucru care vă este foarte drag și pe care ați dori să-l împliniți?
Ooo, sunt multe proiecte pe care aș dori să le împlinesc și activitatea mea decurge firesc, centrată în principal pe ceea ce fac, pe producțiile Operei Naționale, unde există câteva proiecte interesante pentru viitor dar, de asemenea, există și pentru programele simfonice pe care le voi interpreta cu diverse orchestre de care sunt legat de multă vreme. N-am să vă vorbesc despre un proiect specific pentru că fiecare din ele este important pentru mine și nu are sens să singularizez.
Vlad Conta, La mulți ani și vă dorim ca toate aceste proiecte să se definească și să se împlinească!
Mulțumesc foarte mult.