Arhivă : Interviuri Înapoi

Ralf Sochaczewsky la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 15 Ianuarie 2014 , ora 12.44

Miercuri, 15 ianuarie 2014, dirijorul german se va afla la pupitrul ansamblului cameral într-o zi specială - Ziua Culturii Naționale. Despre sărbătoare, colaborarea cu Dana Borșan și programul prezentat în Studioul Mihail Jora ne vorbește Ralf Sochaczewsky în următorul interviu, pe care îl puteți asculta în această seară, în pauza transmisiunii directe a concertului.


Ralf Sochaczewsky, cu ce gânduri reveniți la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio
?

Sunt pentru a treia oară în fața acestor muzicieni. Este minunat să revin. O consider a fi o orchestră valoroasă, foarte importantă pentru București. După ce am colaborat deja în două concerte, acum știu la ce să se aștepte din partea mea și invers. Este o colaborare flexibilă. Învățăm foarte mult unii de la alții. Sunt deschiși la ceea ce propun, la viziunea mea asupra partiturilor și chiar la amplasamentul lor scenic. Este o colaborare plăcută.


Cum a fost revenirea în București?

Mă simt foarte bine aici. Este un oraș interesant în opinia mea. Aveți foarte multe clădiri nemaipomenite, arhitectura îmbină aspectele orientale cu stilul austro-ungar. Pentru mine est extrem de frumos. Îmi amintește de tablourile lui Escher.


Care au fost argumentele în structurarea programului
?

Am fost rugat să includ în program concertul pentru pian de Mozart. Serenada lui Dvorak am inclus-o deoarece știu că înainte să se scrie acest opus compozitorul era în Viena și a ascultat serenadele lui Mozart. Cea pentru coarde și cea pentru suflători. Acest motiv ăl găsim pe durata întregii lucrări. Se simte influența lui Mozart asupra creației lui Dvorak. Între Brahms și Dvorak există de asemenea, o legătură. Brahms îi era unul dintre cei mai buni prieteni și cel care l-a ajutat pe Dvorak. La rândul lui, Brahms este și el inspirat de muzica lui Mozart. Pe vremea când scria serenada pe care o vom interpreta în această seară, cea nr. 1 în re major, Brahms studia simfoniile lui Haydn și dădea lecții de pian, folosindu-se de concertele lui Mozart. Așadar există puternice legături și influențe între muzica lui Mozart și Dvorak, precum între cea a lui Mozart și Brahms.


Cum descrieți întâlnirea cu Dana Borșan
?

Extraordinară. Imediat cum ne-am întâlnit am avut impresia că ne cunoaștem de 20 de ani. Suntem la prima colaborare și sunt sigur că va fi nemaipomenit. Avem aceleași viziuni asupra lucrării, vedem muzica la fel. Lucrul acesta se poate datora și faptului că am studiat în cadrul aceleiași academii.


Concertul este programat într-o zi specială. 15 ianuarie este data nașterii lui Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale în România. Ce semnificație are pentru dumneavoastră acest context?

Îmi amintesc că și data trecută am dirijat tot într-o zi importantă. Era atunci Ziua Internațională a Radioului. Este o onoare pentru mine să dirijez cu ocazia unei astfel de sărbători. În aceste vremuri, parcă totul devine mai important, în defavoarea culturii. Este vital să ai astfel de sărbători în care să îți amintești de toate personalitățile culturale ale poporului. Cum spuneam mă simt onorat să pot dirija într-o astfel de zi.


Cunoașteți publicul din România. Ce așteptări aveți de la cei care vor fi în sală în această seară?

Este o întrebare dificilă. Nu aș spune că am așteptări de la public. Sunt bucuros să văd o sală plină, atentă la ceea ce facem pe scenă. Ca dirijor simt că trebuie să servesc publicul. Încerc să pregătesc orchestra cât mai bine cu putință și să dăm tot ce avem mai bun. Îmi doresc de fiecare dată să transmit exact ce-a imaginat compozitorul în lucrările prezentate. Dacă reușim, publicul va fi fericit și ne va arăta asta. Idealul este ca eu, orchestra și publicul să devenim o singură entitate și să avem, aceleași idei asupra partiturilor. Acesta cred eu, rolul muzicii. Ceea ce doresc muzicienii să transmită, exact același lucru să perceapă și publicul. Eu sunt doar legătura dintre public și orchestră. Publicul din România este unul cald. Mă simt foarte bine aici.


Ce mesaj aveți pentru publicul din această seară, dar și pentru ascultătorii noștri?

Sunt foarte bucuros să vă invit la concertul nostru din această seară. Vă vom prezenta un program special. Dvorak, Brahms și Mozart, toți trei compozitori dragi mie și sunt sigur că după concert vă veți bucura că ați putut participa la acest eveniment.

Interviu realizat de Lucian Haralambie