Arhivă : Interviuri Înapoi

'Timpul liber este timpul în care poți lucra, pentru că timpul ocupat nu există...'

Publicat: joi, 5 Decembrie 2013 , ora 16.01

Muzicologul Grigore Constantinescu împlinește astăzi, 5 decembrie 2013, frumoasa vârsta de 75 de ani. Născut în 1938, la București, Președinte al Uniunii Criticilor Muzicali din România (din 1990), Grigore Constantinescu este doctor în Muzicologie al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca (1976), și din 1967 prof.univ.dr. la Universitatea Națională de Muzică din București, unde susține cursuri de istoria muzicii, muzicologie și istoria spectacolului muzical. Grigore Constantinescu este în același timp un reputat cronicar muzical, autor de studii, articole, interviuri (din l962), volume de muzicologie, realizator de emisiuni radiofonice și de televiziune. Cu ocazia zilei sale de naștere am realizat interviul care urmează:


Domnule Grigore Constantinescu, La mulți ani din partea Radio România Muzical. Am ținut să fim alături de dumneavoastră în această zi importantă și să vă dorim toate cele bune din partea noastră și a ascultătorilor noștri. Cum vă simțiți în această zi?

Superb mă simt, pentru că sunt înconjurat numai de speranțe, dragoste, prietenie și pentru că mă sunați de la Radio România Muzical, cu care mi-am petrecut o parte din viață.


Aveți ceva planuri pentru această zi? Stați acasă, vă bucurați de această zi împreună cu cei dragi? Munciți?

Da. Mă bucur împreună cu toată familia mea pe care o am - de la cei mai mici până la mine. Mă bucur de tot ce se poate din punctul de vedere al realizării sentimentale și de familia pe care o am acum.


Vorbind despre partea profesională… Știu că sunteți o persoană extrem de activă, permanent preocupată de câte un proiect profesional, muzicologic. La ce lucrați acum?

Ar trebui, de fapt, să enumăr tot ce am făcut anul acesta. Mi-a apărut la Editura Didactică o monografie dedicată lui Gaetano Donizetti. Am publicat 10 ani de cronici muzicale la Editura Muzicală - Nocturn și diurn în muzică. Aștept să apară în debutul Editurii Operei Naționale București volumul 4 secole de operă care a intrat deja în tipar și lucrez la monografia reginei artei vocale românești care a fost Emilia Petrescu. Sunt realitățile concrete, între 10 doctorate în ultimele trei luni - cel mai recent doctorat va fi săptămâna viitoare cu Alina Botez, un nume cunoscut deja în viața muzicală - și simpozioane, comunicări științifice, bineînțeles cursuri, pentru că beneficiez încă de cursuri la Universitatea Națională de Muzică. Iată, deci, un program care nu stă degeaba dacă mai adaug și programele săptămânale ale concertelor stagiunii Formațiilor Muzicale Radio - Orchestra națională Radio și Orchestra de Cameră Radio.


Mai aveți și timp liber?

Timpul liber este timpul în care poți lucra, pentru că timpul ocupat nu există!


Pentru viitor v-ați gândit la vreun proiect pe care v-ar plăcea să îl aprofundați?

Am mai multe proiecte. Dacă încep să le înșir, cred că nu aveți timp să le notați pe toate, dar, în orice caz, sigur că merg mai departe cu monografiile de compozitori în colecția pe care am inițiat-o Musica viva, la Editura Didactică și Pedagogică și, sigur, și alte lucruri câte pot face.


Mulțumim foarte mult. Încă o dată, La mulți ani! Și să aveți o zi minunată așa cum meritați.

Vă mulțumesc foarte mult tuturor din Radio. Pe o parte dintre ei îi iubesc la modul concret pentru că mi-au fost, ca și dumneavoastră, studenți sau copii, mai bine zis, de suflet ai vieții mele didactice.

Interviu realizat de Ioana Marghita