Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Șerban Lupu

Publicat: luni, 25 Noiembrie 2013 , ora 12.55
Violonistul, profesorul și președintele Societății George Enescu din Statele Unite ale Americii a susținut, în 22 noiembrie 2013, la Institutul Cultural Român din New-York o prelegere cu exemplificări muzicale despre câteva dintre opusurile necunoscute ale lui George Enescu.


Stimate maestre Șerban Lupu, iată, în această săptămână din nou la New York, de data aceasta promovând lucruri mai puțin cunoscute publicului nord-american.

Mă bucur mult că voi fi din nou la New York, la sala Institutului Cultural Român, unde voi prezenta pentru publicul new-yorkez o conferință cu exemple muzicale despre lucrări necunoscute de George Enescu, lucrări pe care le-am descoperit în decursul anilor mei de cercetări profunde ale creației enesciene. Ele, de altfel, au apărut și în volumele publicate împreună cu Institutul Cultural Român în urmă cu câțiva ani și, mai ales, au apărut și pe înregistrate pe disc atât de Casa Radio, cât și de Toccata Classics. Sunt piese și nestemate, bijuterii enesciene din diferite etape ale vieții, începând cu vârsta de 10 ani până către sfârșitul vieții, mici miniaturi care oglindesc sufletul lui Enescu și ne ajută să-l cunoaștem cu mult mai bine pe el și creația sa.


Vă veți afla și într-un alt proiect Anatol Vieru.

Mă bucur mult să pot participa alături de Lena Conta și cântăreața Mihaela Mingheraș la un recital dedicat compozitorului Anatol Vieru, compozitor pe care l-am cunoscut, am avut plăcerea să am discuții cu domnia sa despre lucrările sale pe care le prezentăm. Voi prezenta două lucrări foarte interesante și voi vorbi despre limbajul său violonistic.


Considerați necesar acest lucru, maestre Șerban Lupu?

Absolut. În primul rând școala românească de compoziție contemporană este extraordinar de valoroasă și încă destul de puțin cunoscută pe pământul american. Din punct de vedere al lui Enescu - să nu uităm că Enescu a fost nu numai iubit în New York, dar, la un moment dat, a fost considerat pentru postul de director artistic al Filarmonicii din New York, aparițiile sale la Institutul Mannes, unde avea cursuri de măiestrie și aparițiile sale dirijorale sau concertistice au fost întotdeauna elogiate extraordinar de cronicarii timpului - deci, el este încă o prezență recunoscută și cred că-i facem un mare bine atât lui, cât și culturii românești să continuăm să-i menținem vie prezența în spațiul cultural american.


Cu mulți ani în urmă, stimate maestre Șerban Lupu, ați înființat alături de Lory Walfish și de compozitorul Dinu Ghețu Societatea Americană Enescu.

Într-adevăr, chiar acum mă văd cu mai multe personalități din lumea muzicală americană și new-yorkeză tocmai să revitalizăm într-un fel activitățile societății, deci și acesta este un foarte binevenit scop pe durata vizitei mele la New York de săptămâna viitoare.

Interviu realizat de Irina Hasnaș