Arhivă : Interviuri Înapoi

Dan Grigore - concert dedicat Majestății Sale Regele Mihai I cu ocazia aniversării și onomasticii sale

Publicat: joi, 7 Noiembrie 2013 , ora 11.49

Maestrul Dan Grigore, pianistul Casei Regale, susține în această seară de 7 noiembrie 2013 un recital extraordinar în Studioul Mihail Jora, cu ocazia celei de-a 92-a aniversări a zilei de naștere a Majestății Sale, Regele Mihai I și a zilei sale onomastice, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care se sărbătorește mâine. Cu acest prilej pianistul român a acordat un scurt interviu Irinei Hasnaș.


Stimate maestre Dan Grigore, din nou pe scena Societății Române de Radiodifuziune. De data aceasta este un eveniment cu totul special. Câteva gânduri…

Nu știu dacă este un eveniment cu totul special faptul că avem printre noi Regele Mihai, unul din cei mai importanți șefi de stat ai perioadei dinaintea anilor crunți ai comunismului, din partea asta de Europă, a cărui statură a fost recunoscută de părțile aliate, câștigătoare ale conflagrației mondiale și n-a fost niciodată pusă la îndoială contribuția sa fundamentală la ascultarea războiului și la salvarea a sute de mii de vieți omenești. Acest fapt ar trebui să fie conștiința unei mândrii naționale cu totul speciale. Faptul că suntem contemporani cu regele Mihai, faptul că ne bucurăm de iradierea acestei formidabile personalități, blânde, dar în același timp, extrem de profunde și de viguroase ar trebui să fie o ocazie de ridicare a conștiinței naționale la rangul pe care națiunea română, statul român ar trebui să și-l recapete. E vorba de o identitate națională, pe care nu știu dacă toți compatrioții noștri o percep în adevărata ei semnificație.

Pentru mine este un privilegiu bineînțeles să pot să fac cadou Casei Regale acest florilegiu de piese de mare valoare, de mare altitudine muzicală, aceste bijuterii muzicale, cu această ocazie a zilei de naștere a Regelui Mihai, dar și a onomasticei Majestății Sale Regele. Sigur că eu dedic acest program și Majestății Sale Regina Ana și întregii familii regale. Aș putea să vorbesc foarte mult despre semnificațiile pe care aceste evenimente le trezesc în conștiința și în inima mea și aici am să relatez un foarte scurt episod din anii imediat următori căderii regimului comunist, la începutul anilor '90, imediat după căderea lui Ceaușescu am fost într-o vizită la Versoix, eram un cetățean, în fine, liber să pot să ies pe ușa Europei. Una din primele călătorii a fost la Versoix. În trenul care mă ducea de la Zurich la Versoix am avut un sentiment paradoxal și anume acela că mă întorc acasă, că mă întorc la o parte din România mea la care nu avusesem acces niciodată, decât cel mult prin sentimentele de durere ale părinților mei pe care le-am resimțit în 1947 de la mama și tatăl meu când a fost abdicarea forțată a Majestății Sale Regelui Mihai. Și acest paradox, cred eu, caracterizează într-un fel destinul acestei țări, pe care noi o iubim și căreia îi vrem binele fiecare după puterile și după conștiința noastră.