Arhivă : Interviuri Înapoi

Răzvan Suma despre 'Muzica la altitudine' - cursuri de măiestrie în Poiana Ștampei

Publicat: vineri, 19 Iulie 2013 , ora 13.37
Din 19 iulie 2013 și până în 26 iulie au loc, la Poiana Ștampei în județul Suceava, cursurile de măiestrie intitulate "Muzica la Altitudine", ce sunt susținute de violonistul Ștefan Horvath și violoncelistul Răzvan Suma. Aflate la prima ediție, cursurile își propun să ofere tinerilor muzicieni selectați posibilitatea de a studia timp de 9 zile tehnici de instrument și interpretare muzicală împreuna cu doi muzicieni de talie internațională. În cadrul aceluiași program, participanții au ocazia de a o întâlni pe Ramona Pașca, specialist în programe de dezvoltare personală, care-i va încuraja pe tineri să-și identifice atât punctele forte cât și cele de îmbunătățit, care pot influența performanța artistică. La finalul acestui program educativ, profesorii vor desemna cel mai bun cursant, acesta având ocazia de a concerta ca solist împreună cu orchestra Notes&Ties, pe scena Casei Universitarilor din Cluj-Napoca.

Andreea Chiselev a stat de vorbă cu Răzvan Suma despre acest proiect.


Care este primul lucru pe care doriți să ni-l spuneți despre acest masterclass?

Am primit cu emoție invitația, pe lângă faptul că sunt foarte bun prieten cu organizatorul, Cristina Istrate din Bistrița, practic am pus la cale împreună acest masterclass.


De unde a pornit ideea?

E foarte ușor să îți vină ideea de a realiza un masterclass, e foarte greu de pus în practică.


Cum sunt participanții? I-ați cunoscut deja?

Eu îi cunoșteam pe majoritatea dintre ei. Participanții sunt selectați, sunt dintre cei mai buni din țară. Am avut și un student din Cehia și calitatea lor este foarte bună. La vioară este Ștefan Horvath, profesor, concertmaistru al Orchestrei Simfonice din Basel, un muzician extraordinar, cu care am colaborat mult înainte de a pleca din țară.


Care este programul de desfășurare al masterclass-ului?

Multă muncă, asta este, face parte din program și mai avem destul de multe activități adiacente, cum ar fi vizionări de documentare despre muzicieni. Mai avem un psiholog care va face două seminare de dezvoltare personală și punctual de control al emoțiilor pe scenă și avem două concerte la final, unul la sinagoga din Bistrița, care va avea loc pe 25 iulie și pe 26 iulie ne întoarcem la Poiana Ștampei și cântăm la o casă de cultură extraordinară.


Interviu realizat de Andreea Chiselev