Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu: 'Sunt mândru că sunt român'

Publicat: joi, 13 Iunie 2013 , ora 12.58

Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică, mai ales după proiectul "Paganini - înger sau demon", care a marcat un hotar în cariera lui. A fost momentul în care violonistul și-a regândit identitatea și care marchează o cotitură radicală în drumul pe care Alexandru Tomescu a pornit acum câțiva ani, acela spre schimbarea percepției existente în România asupra muzicii clasice. De când a revenit în țară, după studii în Elveția și Statele Unite ale Americii, Alexandru a demonstrat că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine și cu celălalt, o lume deschisă tuturor și că fiecare merită șansa de a o explora.


Din punctul dumneavoastră de vedere, sunt românii patrioți?

Cred că românii sunt afectați de diverse lucruri, care îi împiedică să vadă latura frumoasă a țării în care trăim. În plus, termenul de «patriot» a fost excesiv folosit în perioada comunistă, ceea ce poate explica scepticismul oamenilor în a răspunde prompt la această întrebare. Eu unul sunt mândru că sunt român, nu mi-am ascuns niciodată naționalitatea când am fost în străinătate, pentru că avem o țară superbă care merită iubită. Am călătorit mult prin lume și am întâlnit multe țări frumoase, dar unui singur loc de pe fața pământului îi pot spune "acasă": România. Este o țară pe care o iubesc, cu tot ceea ce presupune iubirea: entuziasm și pasiune, dar și acceptarea defectelor, cu speranța că într-o bună zi, printr-un efort colectiv, vom reuși cu toții să ne construim țara pe care o merităm.


Dacă ar fi să facem o paralelă între România și alte țări, care e profilul cultural al României, din punctul dumneavoastră de vedere?

Cred că România are multe de oferit la nivel cultural, atât din punct de vedere al ofertei, cât și al cererii. În București dacă stăm bine să ne gândim 6 zile din 7 există cel puțin un concert de muzică clasică, sunt galerii de artă la care se duc tineri, vernisaje la expoziții, premiere cinematografice. Există câteva evenimente-reper: Festivalul Internațional «George Enescu», Festivalul TIFF, Festivalul Național de Teatru, Turneul «Stradivarius», SoNoRo, Festivalul Sergiu Celibidache. Sunt doar câteva care mi-au venit acum rapid în minte. Sigur, se pot face încă și mai multe, dar orice schimbare majoră are nevoie de timp ca să se instaleze. Cred că am parcurs cu toții un drum important și sunt convins că terenul va fi pregătit pentru alte realizări sau evenimente notabile care vor racorda definitiv România la Occident.


Cum credeți că va evolua cultura în România, în următorii ani?

În ciuda tuturor pesimiștilor, cred că lucrurile vor merge în cele din urmă bine - mă bazez în primul rând pe entuziasmul, deschiderea și dorința de mai bine pe care le văd în ochii celor tineri. Fără îndoială, vor fi în continuare tot felul de piedici, în special de natură financiară, dar sunt convins că sectorul privat va deveni în timp din ce în ce mai conștient de rolul său în a sprijini actele de cultură. La urma urmei, interesul arătat culturii este un indicator sigur al nivelului de trai dintr-o țară. Cu toții ne dorim să trăim mai bine - nu ne mai rămâne decât să facem pașii necesari în direcția cea bună.


Profesional vorbind, care a fost prima dumneavoastră iubire?

După cum bine vă puteți închipui, vioara. Aceasta mi-a fost cea mai bună prietenă încă din copilărie. Împreună am făcut mereu noi și noi descoperiri și m-a ajutat să mă exprim așa cum în cuvinte nu aș fi reușit poate niciodată să o fac.


Cum ați descoperit pasiunea pentru muzică, pentru vioară?

M-am născut într-o familie de muzicieni, deci muzica a fost prezentă în viața mea încă dinainte să mă nasc. Cu toate că părinții nu mă predestinau unei cariere muzicale, este totuși calea pe care am ales-o.


Când ați simțit că sunteți cel mai mândru de dumneavoastră, de-a lungul profesiei?

Acolo unde e dragoste, nu cred că e loc de mândrie. Știu că v-ați referit la «mândrie» în accepțiunea sa pozitivă, doar că nici așa nu am avut acest sentiment. Lucrurile pe care le-am făcut au venit natural, dintr-un sentiment de total dezinteres. Nu pot spune că sunt mândru de mine că am avut un concert reușit. Nu pot într-un asemenea caz, decât să mă bucur că am făcut o seară mai frumoasă pentru cei care m-au ascultat.


Care sunt cele mai valoroase, mai de preț, lucruri pentru dumneavoastră, ca individ?

Păi aș începe cu cele nemateriale - familia, prietenii, bucuria de a face muzică. Lucrurile materiale sunt mai puțin importante, fiindcă atâta timp cât ești înconjurat de cei pe care îi iubești, orice pierdere materială devine insignifiantă.


Pentru astfel de români precum Alexandru Tomescu a luat naștere "Români pentru o lume", campania națională de responsabilitate socială inițiată de Fundația Sergiu Celibidache.

E rândul tău să pui România pe hartă!

Mai multe detalii pe www.romanipentruolume.ro și pagina oficială de Facebook a campaniei http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume


Despre campanie

"Români pentru o lume" reprezintă un omagiu adus marilor personalități românești ce au adus mândrie și glorie României, peste tot în lume și aduce în atenția fiecăruia dintre noi pe conaționalii noștri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs național online (pe www.romanipentruolume.ro și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalități anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziție, o sculptură, un poem etc. În urma unui vot de specialitate și prin votul sponsorilor, cei selectați vor merge în finală, unde vor fi jurizați de către un juriu de specialitate și de către public. Câștigătorii vor primi burse de studiu în România și în străinătate.

Campania se desfășoară online, la adresa www.romanipentruolume.ro și pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume, unde puteți găsi mai multe detalii despre acest nou proiect cultural al Fundației Sergiu Celibidache.