Arhivă : Interviuri Înapoi

Mircea Gogoncea, elevul român cu cele mai multe premii - apel umanitar

Publicat: marți, 4 Iunie 2013 , ora 15.50

Tânărul chitarist Mircea Gogoncea a fost admis pentru cursurile de master la Academia Regală de Muzică din Londra, unde va beneficia de o bursă de 4000 Lire sterline. Suma este insuficientă pentru acoperirea taxelor de studii și a cheltuielilor pe care muzicianul trebuie sa le acopere, astfel că Mircea Gogoncea a lansat un apel pe site-ul său - http://www.mirceagogoncea.com/studiilalondra - către toți cei care îl pot ajuta.


Mircea Gogoncea, sunteți cunoscut publicului român drept elevul cu cele mai multe premii. După absolvirea studiilor din Germania ați dori să vă îndreptați către Academia Regală de Muzică din Londra, unde ați fost de altfel admis la clasa celebrului profesor Michael Lewin și unde ați primit o bursă foarte generoasă. Spuneți-mi care sunt impedimentele pentru a vă putea continua studiile în capitala Marii Britanii?

Chiar și cele mai generoase burse de multe ori nu acoperă mai mult de 10% din costul întreg al studiilor. Deci cu alte cuvinte, chiar și studenții care sunt încurajați de către instituțiile la care se duc nu primesc nici pe departe un sprijin suficient ca să poată să-și continue cu adevărat studiile la respectivele instituții. Vorbim de studiile de master care ar avea un cost total de aproape 40.000 lire. Am reușit să obțin o sponsorizare, picată absolut din cer, de la o persoană pe care nu o cunoșteam dinainte și care cred că dorește să rămână anonimă, pentru restul taxelor de studii din primul an. Chiar și așa, chiar și cu o bursă și cu o sponsorizare tot nu știu cum o să reușesc să duc la bun sfârșit aceste studii.


Cât va dura masterul?

Doi ani.


Ce ar însemna aceste studii pentru chitaristul Mircea Gogoncea? De ce vă doriți atât de mult să studiați la Londra, cu Michael Lewin?

Motivul meu principal este că profesorul Michael Lewin și instituția în sine oferă studenților lor o educație la un nivel internațional excepțional. Cei mai cunoscuți chitariști din ultimele decenii de acolo au apărut, din Marea Britanie.
Monica Isăcescu