Arhivă : Interviuri Înapoi

Marin Cazacu despre conferința Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret

Publicat: joi, 16 Mai 2013 , ora 16.10

În perioada 16-19 mai 2013 se desfășoară la București, pentru prima dată în România, Conferința anuală a Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret.
Evenimentul este organizat de Orchestra Română de Tineret, membră a federației din anul 2011, cu sprijinul Fundației "Prietenii muzicii - Serafim Antropov" și al Asociației Lanto Communication. Participă directori și manageri ai orchestrelor naționale de tineret din Austria, Germania, Franța, Anglia, Italia, Olanda, Spania, Portugalia, Elveția, Polonia, Cipru, Țările baltice, Irak, Moldova și reprezentanți ai organizației "Culture Action Europe" de la Bruxelles. În ultima zi a evenimentului, Orchestra Națională de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va susține un concert la Ateneul Român, avându-i ca soliști pe soprana Irina Iordăchescu și tenorul Teodor Ilincăi. Despre toate acestea, în interviul celui care este «sufletul» Orchestrei Române de Tineret, Marin Cazacu:

Cum a pornit ideea organizării acestei conferințe în România și care este importanța ei pentru țara noastră?

În primul rând că Orchestra Română de Tineret a devenit membră a Federației Europene a Orchestrelor Naționale de Tineret în noiembrie 2011. Cu un an înainte de această dată nici nu știam că există federație de acest gen, deși înființasem Orchestra Română de Tineret. Din momentul în care am aflat că există această federație, am înscris-o, am prezentat-o la Bruxelles, atunci a avut loc adunarea generală la Bruxelles, în acel moment, 2011. A avut un mare succes prezentarea și admiterea orchestrei noastre în această federație. Anul trecut au avut loc adunări generale la Helsinki și la Amsterdam, iar după Amsterdam, propunerea a fost: cine ar putea să organizeze și s-au orientat către România, pentru că au aflat de succesul de la Berlin și au spus - orchestra dumneavoastră este poate cea mai strălucitoare din cele care au apărut în ultimul timp și ne-ar onora dacă ați putea organiza o asemenea conferință la București. Și iată că la București se vor întâlni toți directorii și managerii de orchestre de tineret din această federație europeană.


Care sunt câteva dintre principalele teme care vor fi discutate în aceste trei zile?

În primul rând că vor avea loc și alegeri pentru noua conducere a Federației. În afară de acest lucru vor fi discutate toate problemele care țin de colaborarea dintre orchestrele noastre și relația noastră cu Uniunea Europeană, pentru că majoritatea, cu excepția orchestrei noastre toate țările sunt finanțate de către statele pe care le reprezintă, sunt foarte multe lucruri, vor fi și admiși noi membri, de fapt România a și propus pe Moldova, cu Orchestra de Tineret a Moldovei, să-și prezinte acum la București intenția de a deveni țară membră.


Ce ați pregătit pentru concertul găzduit în 18 mai de Ateneul Român?

În toate aceste patru zile de ședere la București a acestor membri din această federație le-am pregătit un concert cu Orchestra Română de Tineret, sâmbătă, cu un program, noi socotim extrem de atractiv, este vorba de tema shakespeariană Romeo și Julieta, care i-a inspirat pe Ceaikovski, Gounod și Prokofiev. La pupitru se va afla Maestrul Mandeal, cel care ne-a fost alături de la început și este deja este asociat cu orchestra noastră. Este unul dintre marii dirijori români și va fi alături de orchestră în continuare. Soliști vor fi soprana Irina Iordăchescu și tenorul Teodor Ilincăi. Duminică, 19 mai, le-am pregătit o excursie la Sinaia și vor vizita Castelul Peleș, Muzeul George Enescu și sala Cazinoului din Sinaia, pentru că acolo Orchestra Română de Tineret și-a început activitatea și își dezvoltă activitățile în continuare.

Interviu realizat de Andreea Chiselev