Arhivă : Interviuri Înapoi

A început Festivalul 'George Enescu și muzica lumii' - interviu cu Marin Cazacu

Publicat: miercuri, 1 August 2012 , ora 9.15
Festivalul "George Enescu și muzica lumii" a devenit o prezență mult-așteptată pentru melomanii care nu uită nici vara să iubească muzica clasică. Ca-n fiecare an, festivalul se desfășoară până în data de 19 august, ziua când s-a născut George Enescu; și de la an la an, festivalul a crescut, impunându-se prin calitatea interpreților și a programelor propuse. În prima zi a festivalului, în 31 iulie, la Sinaia a concertat Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal. Despre ediția 2012 a festivalului "George Enescu și muzica lumii", cu detalii, "sufletul" acestui eveniment, violoncelistul Marin Cazacu.

"Se deschide cea de-a 13-a ediție a acestui festival, "Enescu și muzica lumii", la Sinaia, aici unde George Enescu și-a început și el cariera, într-un fel, sprijinit de către familia regală și unde el a continuat să predea și să continue această tradiție de a dezvolta în sufletul tinerilor interpreți dragostea pentru muzică.

Această orchestră de tineret care a fost înființată aici la Sinaia, iată că deschide această a 13-a ediție printr-un program cu totul și cu totul deosebit. O lucrare în primă audiție scrisă de maestrul Dan Dediu Eldorado, după care avem două lucrări în prima parte din repertoriul romantic, este vorba de Uvertura Forța destinului de Giuseppe Verdi și poemul simfonic Don Juan de Richard Strauss.

În partea a doua a programului, Orchestra Română de Tineret interpretează Dansurile simfonice op. 45 de Serghei Rahmaninov și programul se va încheia cu o lucrare românească, deja foarte cunoscută în toată lumea, este vorba de Rapsodia I de George Enescu.

Acest concert cu totul și cu totul deosebit este dirijat de către maestrul Cristian Mandeal și pentru că am vorbit de Sinaia, din acest an, acest eveniment și alte câteva sunt exportate și în alte zone ale muzicii, este vorba de concertul de la București, când Orchestra Română de Tineret va interpreta același program la Ateneul Român, în 1 august, și mai ales pe 4 august când vom participa la cel mai important și prestigios festival dedicat orchestrelor naționale de tineret e vorba de Young Euro Classic, aflat la cea de-a 12-a ediție și unde Orchestra Română de Tineret a fost invitată să susțină acest program care măsoară într-un fel capacitatea și fantezia poporului român prin cele două lucrări prezentate. Este vorba de cea în primă audiție de Dan Dediu, "Frenezia 2" și Rapsodia I de George Enescu, iar la mijloc aceleași lucrări pe care le interpretăm și la Sinaia și București.

Avem câțiva invitați de marcă și care de fapt au făcut și tradiția acestui festival. Este vorba despre Elisabeth Leonskaja, care se află pentru a doua oară la acest festival, Mihaela Martin, care va susține în același timp și un masterclass, violonistul Liviu Prunaru, violoniștii Valentina Sviatlovskaia din Rusia, Gabriel Croitoru din România. Mai sunt invitați Frans Helmerson, care de asemenea va susține și el un masterclass, Cristian Ifrim din Spania, pianista Maruxa Llorente, din Spania, de asemenea, Steluța Radu din România și să nu uităm familia Valentin Gheorghiu și invitații săi, într-un program care sperăm să aducă bucurie în sufletele melomanilor."

Declarație preluată de Ioana Marghita