Arhivă : Interviuri Înapoi

Regizorul Rareș Zaharia revine în acest an la Academia Festivalului de la Aix-en-Provence

Publicat: marți, 3 Iulie 2012 , ora 14.58
Regizorul Rareș Zaharia, stabilit în Franța din anul 2003, a fost invitat să participe din nou la Academia Festivalului de la Aix-en-Provence, pentru a realiza un proiect de creație de operă contemporană. Detalii despre acest proiect și despre importanța participării la această Academie, aflăm dintr-o declarație oferită de Rareș Zaharia.


Declarație

«Faptul că revin la Academia Festivalului de la d'Aix-en-Provence este o mare bucurie pentru că e o confirmare. Dacă să ajungi acolo poate fi rezultatul unei conjuncturi fericite sau al întâmplării, faptul că revii reprezintă o confirmare a unei valori. Fiind vorba despre unul dintre cele mai mari, mai exclusiviste și mai rafinate festivaluri de operă din lume este o mare, mare bucurie, dublată de faptul că sunt primul regizor din România care este selecționat pentru Academia Festivalului. Cântăreți și dirijori au mai fost prezenți, dar este o premieră pentru un regizor.

Proiectul pe care îl voi derula în această vară se intitulează Mătrăgună («Mandragola»), fiind realizat după piesa omonimă a lui Machiavelli și contextul creației ei. Este un proiect pentru care scriu și libretul - o noutate pentru mine și îl voi realiza împreună cu un compozitor italian, Gianluca Verlingieri, pe care l-am cunoscut anul trecut la Aix-en-Provence. Mai am în plan un alt proiect la Lisabona, în 2013, cu un alt compozitor pe care l-am cunoscut anul trecut.

La Aix-en-Provence vom prezenta două scene din această nouă operă și publicul va fi foarte select. Este vorba despre directori de operă, de festivaluri, impresari, producători care vin special să vadă ceea ce facem noi. Deci nu este un eveniment deschis publicului larg, ci se adresează profesioniștilor din domeniu, dar este o ocazie extraordinară de a prezenta munca noastră în fața atâtor oameni importanți în lumea operei, care au putere de decizie.»


Proiecte viitoare

Printre proiectele viitoare în care regizorul Rareș Zaharia va fi implicat, se numără prima reprezentație modernă a operei L'Artaserse de Leonardo Vinci la Opera National de Lorraine din Nancy, ca asistent al lui Silviu Purcărete (septembrie-noiembrie 2012), regia și decorurile operei O Sonho (Visul) a compozitorului portughez Pedro Amaral, după piesa Salomé de Fernando Pessoa, la Fundația Calouste Gulbenkian, la Lisabona (sfîrșitul anului 2013) precum și colaborarea cu Silviu Purcărete la Teatro Colon din Buenos Aires pentru operele Francesca da Rimini și Aleko de Serghei Rahmnaninov (aprilie-mai 2013).

Andreea Chiselev