Arhivă : Interviuri Înapoi

Olimpiada culturală de la Londra - interviu cu violonistul Sherban Lupu

Publicat: luni, 2 Iulie 2012 , ora 13.08
În 29 iunie 2012, violonistul Sherban Lupu a susținut la sediul Institutului Cultural Român din Londra un recital, prilejuit de aniversarea celor 60 de ani pe care muzicianul i-a împlinit în 21 iunie 2012. Sherban Lupu a interpretat în compania pianistului Tom Blach lucrări de Beethoven, Debussy, Heinrich Wilhelm Ernst și George Enescu. Recitalul este inclus în rândul manifestărilor propuse de Institutul Cultural Român cu ocazia Olimpiadei Culturale de la Londra.

Corespondentul Radio România la Londra, Dan Vasiliu, a realizat un interviu cu Sherban Lupu.


Care este relația dvs. cu muzica lui George Enescu?

Enescu a fost cel care m-a ajutat să-mi alin dorul de țară, am plecat foarte de tânăr, timp de 20 de ani nu m-am întors în țară, am ajuns până departe în California și mi-era dor și prin Enescu am reușit să-mi găsesc sufletul, identitatea mea. El a întins o mână către mine ca să-mi aduc aminte cine sunt, de unde vin și poate care sunt țelurile mele. În același timp am vrut și eu să răsplătesc acest sentiment pe care l-am avut față de Enescu, mai întâi prin a-l cânta în toate concertele, pe mai multe continente, până în Japonia, Taiwan, China, nu mai vorbim de America. Nu era concert în care să nu fi inclus o lucrare de Enescu. Apoi, mai târziu prin cercetările pe care le-am făcut, descoperiri de manuscrise, aranjamente, reconstrucții de lucrări, un disc apărut la Editura Casa Radio, un disc părut la Londra cu lucrările sale mai puțin cunoscute sau chiar necunoscute - cu toate îl răsplătesc pentru ce mi-a dăruit prin geniul și muzica sa.


Vă mai amintiți prima întâlnire cu muzica lui Enescu?

Desigur, cu regretatul meu profesor George Manoliu, care, încă din anii adolescenței m-a învățat în Sonata a II-a în fa minor să creez acel sunet enescian inefabil, plin de culori și varietate.


Când erați elevul lui Yehudin Menuhin obișnuiați să stați de vorbă cu el despre Enescu, despre omul Enescu?

Nu exista de altfel lecție sau aproape explicație muzicală care să nu înceapă cu, din partea dânsului, maestrul meu Enescu a zis așa sau maestrul meu Enescu indica în felul acesta. Îl avea în suflet și în gura domniei sale și astfel ne și îndruma, în fiecare lecție.


Între timp ați ajuns și dumneavoastră profesor. Cum îi simțiți pe tinerii din ziua de astăzi, au o înclinație către Enescu
?

Sunt foarte receptivi. Am fost surprins mai ales de studenții asiatici, care i-am avut, pe care i-am învățat lucrările enesciene, care imediat aș putea spune au înțeles acest limbaj, l-au tălmăcit destul de bine și l-au cuprins în inimile și sufletele lor. Studenții români încă sunt, din păcate cam timizi în a aborda lucrările enesciene cum am băgat de seamă, cred că aici trebuie să fie mai mult curaj și să-și facă și ei datoria, căci Enescu îi va răsplăti înmiit pentru efortuile lor.


Aveți vreo explicație de ce sunt ei mai timizi?

Sincer, cred că sunt puțin copleșiți de complexitatea lucrărilor sale, de aceea într-un fel aceste volume de lucrări necunoscute, ca și discurile sper să le dea ocazia să se simtă mai aproape și să poată să pășească pe acest drum al creației sale.

Dan Vasiliu - corespondent Radio România la Londra