Arhivă : Interviuri Înapoi

Grigore Constantinescu despre Festivalul 'Ionel Perlea' de la Slobozia

Publicat: vineri, 4 Mai 2012 , ora 15.09
În 4 mai, se deschide la Slobozia Festivalul și Concursul național de interpretare a liedului «Ionel Perlea». Despre ediția din acest an, un interviu cu muzicolog prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, președintele Uniunii Criticilor Muzicali «Mihail Jora» din București:

"Particularitatea Festivalului și a Concursului național de interpretare a liedului "Ionel Perlea" ar fi faptul că festivalul este aproape în întregime susținut de personalități interpretative care sunt prezente în juriu. La concurs sunt anul acesta prioritare prezente centrele culturale Cluj- Napoca și București. Sunt așteptați, de asemenea, interpreți de la Constanța, Timișoara și Iași.

Programul deja a devenit tradițional, un program de 15 minute, în care figurează și liedurile Liviei Teodorescu Ciocănea, scrise în mod special pentru această ediție pe versuri de Nicolae Coman. În programul festivalului avem mai multe momente deosebite, ne reamintim de muzica lui Tiberiu Brediceanu, interpretată de Nicoleta Colceiar din Timișoara, ne amintim de cel care a fost profesorul de compoziție al lui George Enescu, Jules Massenet, și de asemenea, reamintim o capodoperă a literaturii de lied romantice, ciclul Dragoste de poet de Robert Schumann în interpretarea solistului Operei Naționale din Cluj, tenorul Tiberiu Simu.

A doua zi, 5 mai 2012, vom lansa o creație poetică a unui poet din Slobozia, Ilie Coroinița, versuri care au fost oferite mai multor compozitori și liedurile inspirate de acestea în primă audiție, după aceea muzică barocă, engleză și spaniolă, în interpretarea Claudiei Codreanu și muzică pe versurile lui Goethe.

Programul se încheie în ziua a treia, 6 mai 2012, desigur, cu gala laureaților, decernarea premiilor și recitalul susținut de baritonul din Constanța care a obținut marele premiu anul trecut. De asemenea, îl avem invitat pe Ionuț Bogdan Ștefănescu și flautul său de aur; el va susține, împreună cu Verona Maier, un program Franz Schubert, lieduri fără cuvinte, pentru că vocea este înlocuită de flautul lui de aur.

Un program dens, un program atrăgător și care cred că scrie istorie, nu numai în viața muzicală a municipiului Slobozia".

Declarație preluată de Ioana Marghita