Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu dirijorul Tiberiu Soare

Publicat: vineri, 27 Aprilie 2012 , ora 10.16
În 25 aprilie, Angela Gheorghiu a susținut un concert extraordinar la Opera din Muscat - Oman. La invitația ei, parteneri de scenă i-au fost Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijorul Tiberiu Soare și tenorul Ștefan Pop.

Cum ați primit și cum vi s-a părut invitația sopranei Angela Gheorghiu, de a dirija concertul de la Opera din Muscat?

Este o foarte mare onoare pentru mine; nu sunt la primul concert alături de Angela Gheorghiu… am mai avut o serie de concerte. Practic, din toamna anului 2010, de când ne-am întâlnit pentru prima dată, am avut o colaborare destul de strânsă. Invitația în Oman este una care onorează; evident, faptul că vine din partea Angelei Gheorghiu, și faptul că dirijez Orchestra Filarmonicii "George Enescu" alături și de tenorul Ștefan Pop, dar și locul este foarte special. Royal Opera House din Muscat - Oman este o instituție extrem de tânără, a fost înființată anul trecut, în 2011. Stagiunea este bazată în mod exclusiv, deocamdată, pe invitați de marcă din străinătate. Aș aminti doar câteva nume: Lorin Maazel, Valeri Gherghiev, Orchestra din Viena, Orchestra din Sankt Petersburg - un loc, să spunem, în grija Operei din Washington DC. Opera din Washington a făcut tot ceea ce trebuie din punct de vedere al infrastructurii și al susținerii producției pentru activitatea acestei instituții din Muscat, Oman. Nouă ne revine marea onoare de a închide stagiunea cu acest concert cu Angela Gheorghiu.


Vorbeați despre Opera din Muscat și, având în vedere că a fost inaugurată recent, chiar în toamna anului trecut, cum vi se pare viața muzicală aici?

Viața muzicală este la început, dar există o foarte puternică dorință de a se face muzică de calitate în Oman și există, de asemenea, din fericire pentru cei de aici, și fonduri generoase. Este evident că s-a decis o investiție majoră în domeniul muzicii clasice și de operă, astfel încât, tot ceea ce se întâmplă - chiar dacă evenimentele nu sunt numeroase - este la cel mai înalt nivel.


Care este programul pe care îl pregătiți pentru acest concert?

Este un program heteroclit; lucrări orchestrale, arii și duete din opere celebre - sunt foarte multe lucrări, undeva peste douăzeci de piese separate în acest concert. Bineînțeles, pe lângă ariile care au făcut-o celebră pe Angela Gheorghiu, din Puccini, din Verdi, aș aminti și faptul că prima parte a programului e axată preponderent pe muzică românească. Începem cu Rapsodia I în La major de George Enescu - și mă bucur foarte mult că facem acest lucru, fiindcă muzica lui George Enescu trebuie auzită pe toate meridianele. Avem, de asemenea, și unul din cele Trei dansuri românești de Theodor Rogalski și diverse adaptări din creația lui Tiberiu Brediceanu, un aranjament al lui Dan Dediu pe o doină de Tiberiu Brediceanu. Avem muzică de Gherase Dendrino, din opereta "Lăsați-mă să cânt".

Interviu realizat de Andreea Chiselev