Arhivă : Interviuri Înapoi

9 noiembrie - debut pentru Festivalul Sonoro. Interviu cu Răzvan Popovici

Publicat: vineri, 9 Noiembrie 2012 , ora 12.24
Cu siguranță, un eveniment pentru cei care iubesc muzica de cameră, prezentată într-un mod atractiv și modern: acesta este Festivalul Sonoro. Cu detalii, cel care are în grijă acest festival, violistul Răzvan Popovici.


Festivalul SoNoRo a ajuns deja la ediția cu numărul 7. Cum vedeți astăzi evoluția în timp a acestei inițiative începute în anul 2006?

Este o evoluție normală, un festival care s-a dezvoltat în acești șapte ani sănătos și consecvent și care a ajuns la vârsta de școală.


Festivalul are în fiecare an o temă specifică. De această dată ea poartă numele de Love unlimited. Despre ce este vorba?

Love unlimited este pe de o parte un titlu care sună, cred eu foarte bine deliberat ales în engleză: festivalul extinzându-se în ultimii ani și în afara granițelor României, acest titlu arătă internaționalitatea pe de o parte și pe de altă parte, spiritul pe care îl arătăm în fiecare an publicului din țară, iar pe de altă parte, Love unlimited înseamnă că dragostea este motorul programatic al acestei ediții. Deci atât majoritatea pieselor din repertoriul ce va fi cântat la concerte, cât și activitățile conexe ale festivalului își extrag seva din dragoste.


Ce surprize pregătiți publicului cu prilejul acestei ediții?

Variate. Cred că cea mai consistentă surpriză este lansarea unui nou disc SoNoRo, publicul de la Radio România Muzical este cu siguranță interesat în a asculta înregistrarea cu piese de Dvorak, Suk și Johannes Brahms, protagoniștii sunt îndeosebi Diana Ketler și Konstantin Lifschitz, cei doi pianiști cunoscuți publicului românesc, iar eu la violă și violonistul ucrainean, Andrej Bielow, completează repertoriul prin două lieduri de Brahms pentru violă și pian și un love song de Josef Suk pentru vioară și pian. (n.r. discul va fi difuzat în premieră la Radio România Muzical în 10 decembrie, ora 20, emisiunea "Music box"). Apoi, vom avea pentru prima dată un salon literar. Sunt foarte încântat că am reușit să planificăm pe terasa nou renovată a Sălii ArCuB din București o seară literar-muzicală. Printre cărturarii care vor discuta despre dragoste se numără Horia Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Marius Chivu, Tudor Giurgiu și Alex Bălășescu. Cred că aceasta va fi una dintre surprizele, cred eu, care garantează reușita festivalului.


Alexandra Cebuc