Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul 'Viața e frumoasă' - interviu cu Răzvan Dincă

Publicat: joi, 8 Noiembrie 2012 , ora 15.16
Din 8 noiembrie, în București se desfășoară o nouă ediție a festivalului dedicat artelor spectacolului muzical. Cu amănunte, directorul festivalului și, în același timp, al Teatrului de Operetă Ion Dacian din București.

Ne aflăm la începutul celei de-a V-a ediții a Festivalului "Viața e frumoasă", o ediție aniversară, ce ilustrează deschiderea festivalului spre spații noi, evenimente inovatoare și noi categorii de public. Despre ce este vorba mai exact?

Despre faptul cum un concept a reușit să existe timp de cinci ani de zile și faptul că am încercat să păstrăm conceptul inițial al acestui festival și să-l dezvoltăm an de an, chiar dacă în acest an nu avem un sediu propriu, faptul că spectatorii noștri vin pentru ceea ce noi oferim, ne dă aripi. Vom juca spectacole în diverse locații din București, în așa fel încât să nu pierdem acest an important din punct de vedere al cifrei, avem toate tipurile de evenimente dedicate spectacolului muzical, de la concerte, spectacole de operetă, spectacole de musical, gale, ateliere de creație, evenimente dedicate copiilor, evenimente dedicate profesioniștilor din domeniul teatrului, din domeniul muzicii, trofeul "Ion Dacian" a ajuns acum și el la a V-a ediție și cu un număr de 50 de participanți în calitate de competitori.

Festivalul se deschide cu o gală internațională de musical și operetă, al cărei concepție regizorală vă aparține. Cum se va desfășura acest eveniment?

La Teatrul Odeon, o clădire istorică frumoasă, foarte elegantă și totul va arăta ca o seară de Oscar, ca o seară în care artiștii sunt întâmpinați cu covor roșu și vor fi puși în luminile rampei, în așa fel încât să fie considerați niște adevărate staruri, având în vedere că avem și invitați de la operetă și teatre muzicale din Europa foarte importante, cum ar fi Volksoper din Viena, Teatrul de Operetă din Budapesta, Teatrul de Operetă din Sankt Petersburg. Totul se va desfășura sub auspiciile unui concert-spectacol, care va promova două genuri, opereta și musical-ul. Totodată, în prima audiție legală în România, vor fi momente muzicale din următoarele spectacole pe care le vom monta noi la Teatrul Național de Operetă, după ce se va redeschide sala, mă refer la spectacole de musical, cum ar fi, Mizerabilii, Notre Dame de Paris sau un musical scris de către un român, Ernest Fazekas, Apocalipsa iubirii.

O altă premieră este și gala "Ion Dacian junior". De unde a pornit această idee?

De la inițiatorul proiectului Trofeul Ion Dacian, profesor univ. dr. și muzicolog Mihai Cosma, pentru că există o dorință a multor tineri de a se afirma în domeniul artei de elită.

Andreea Chiselev