Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianista Shani Diluka

Publicat: joi, 11 Octombrie 2012 , ora 9.49

Pianista Shani Diluka a susținut un recital marți, 9 octombrie 2012, la Ateneul Român, în cadrul Zilei Debussy organizată de Filarmonica George Enescu în colaborare cu Institutul Francez. Cu această ocazie, pianista a oferit un interviu pentru postul nostru de radio.


Este pentru a doua oară când veniți în România. Cu ce sentimente vă întoarceți?

Este o încântare să mă aflu aici. Încă de prima oară m-am simțit excelent atât din punct de vedere uman, cât și muzical, atunci când am cântat la Muzeul George Enescu. Ateneul Român este un loc mitic pentru muzicienii de pretutindeni și mă bucur să mă aflu aici. În timpul repetițiilor am putut să descopăr acustica minunată a acestui loc, dar și atmosfera specială ce domnește aici. Deci, mă bucur mult să mă aflu la București pentru această zi închinată lui Debussy.


Ce trezește în dumneavoastră muzica lui Debussy?

Pentru mine, acesta este un compozitor care a revoluționat cu adevărat limbajul componistic și muzical într-un timp foarte scurt. Are o legătură foarte strânsă cu poezia și tocmai de aceea m-am bucurat când Institutul Francez a propus punerea în relație a muzicii lui Debussy cu creațiile poeților săi preferați precum Verlaine, Baudelaire, Malarme. Ei au scris poezii care l-au inspirat pe Debussy. Am dorit să ofer această perspectivă poetică publicului din București pentru a putea cu adevărat să pătrundem în universul lui Debussy - unul senzorial, impresionist, care evocă peisaje, forme fără contururi. Cred că între muzică și poezie se stabilește cea mai frumoasă legătură. Nu mi se întâmplă adesea să le asociez în recitalurile mele, dar acum a fost o ocazie specială dat fiind faptul că Debussy s-a lăsat atât de mult inspirat de poezie.

Interviu realizat de Petra Gherasim