Arhivă : Interviuri Înapoi

Start pentru o nouă ediție a Festivalului Internațional 'Toamna Muzicală Clujeană'

Publicat: vineri, 5 Octombrie 2012 , ora 13.50

Filarmonica de stat "Transilvania" din Cluj-Napoca își invită publicul la concertul de deschidere a celei de-a 46-a ediții a Festivalului Internațional "Toamna Muzicală Clujeană". Domnul Marius Tabacu, directorul Filarmonicii clujene, a avut amabilitatea să ne dea detalii despre acest eveniment în interviul următor:


Cu ce gânduri, cu ce sentimente întâmpinați această a 46-a ediție a festivalului "Toamna muzicală clujeană"?

Cu gânduri de bucurie, cu gânduri de bine. Filarmonica a revenit în vechea ei clădire, vechea ei casă, la Casa universitarilor, după zece ani de bejanie. Deci, suntem în sala noastră, o sală foarte bună, una dintre cele mai bune săli de concert din România. Avem un program frumos, cu multe concerte, o lună întreagă plină, așa că suntem cu zâmbetul pe buze și așteptăm publicul.


Pe site-ul festivalului ați declarat că în această toamnă veți încerca să ieșiți un pic din tipare și că veți avea niște pete insolite, care vor întregi tabloul și așa foarte variat al anotimpului nostru muzical. Puteți să ne spuneți la ce se referă aceste pete insolite și această ieșire din tipare?

Am zis asta pentru că avem și concerte în afara sediului, concerte în spații neconvenționale - cum se spune de obicei, cu toate că zece ani am fost tot în spații neconvenționale, așa că deabia am așteptat să fim în spațiul nostru convențional. Totuși, vom cânta și în Clubul Diesel, vom cânta prin biserici, vom avea muzică de cameră de foarte bună calitate.

Unul din momentele importante este revenirea, renașterea Orchestrei de Cameră a Filarmonicii "Transilvania", cea care sub bagheta regretatului Mircea Cristescu a avut o carieră atât de frumoasă, împreună cu Ștefan Ruha, bineînțeles. Iar la sfârșitul festivalului, ultimul concert va fi susținut de Orchestra de cameră "Franz Liszt" din Budapesta, care în sine este un eveniment, dar acest eveniment este întețit de faptul că va răsuna pentru prima oară pe scenă noul pian Steinway, recent achiziționat, și care abia așteaptă să fie cântat.

Începem festivalul vineri, 5 octombrie, cu Damnațiunea lui Faust de Berlioz, avându-l la pupitru pe maestrul Cristian Mandeal care, iată, și dânsul se întoarce acasă.

Interviu realizat de Petra Gherasim