Arhivă : Interviuri Înapoi

InnerSound New Arts Festival 2012 la București

Publicat: marți, 28 August 2012 , ora 14.51

Asociația Opus, în parteneriat cu Muzeul Țăranului Român, UNMB - CMeM și Clubul Țăranului își propun să ofere bucureștenilor o oază de inedit la sfârșitul acestei veri. În perioada 28-30 august 2012 are loc prima ediție a Festivalul InnerSound, o experiență nouă pentru spațiul cultural românesc, ce creează o altă perspectivă asupra muzicii contemporane culte (art music) și a imaginii - fie ea sub forma fotografiei, a filmului sau a spectacolului multimedia.

Cu mai multe detalii, din partea organizatorilor, compozitoarea Diana Rotaru.


Cum a pornit ideea organizării acestui festival și ce înțelegeți, mai exact, prin arte noi?

"InnerSound" este un proiect de suflet pe care l-am demarat împreună cu niște colegi muzicieni și prieteni foarte buni. Sabina Ulubeanu - compozitoare și fotograf, Cătălin Crețu, care este și președintele Asociației "Opus", organizatorul principal al festivalului și Mihai Cucu pe care îl am alături și în grupul SeduCant și care a realizat identitatea vizuală a festivalului. Arte noi, adică arte proaspete, de exemplu muzică nouă - ne referim la ceea ce se cheamă artmusic, și ne-am propus să o punem în legătură cu fotografia contemporană, cu scurtmetrajul, cu spectacolul sau performance-ul multimedia, pentru a-i potența valoarea și a înlătura eventualele prejudecăți pe care lumea le are față de acest tip de muzică.


Această ediție are și un laitmotiv. Despre ce anume este vorba?

Am pornit de la o imagine simbol, o fotografie a Sabinei Ulubeanu, o fereastră care se deschide spre o cameră foarte interesant luminată. De fapt este vorba de deschidere, de o deschidere spre propriile vise, spre propria imaginație.


Dezvăluiți-ne câteva nume ale invitaților acestei ediții și ce spectacole au pregătit aceștia?

Invităm cu drag pe toți cei care află în București în această perioadă, pentru că avem niște evenimente foarte interesante la acest festival. O să încep cu spectacolul compozitorului Henry Vega, Wormsongs, care va avea loc pe 30 august - este un spectacol absolut extraordinar pentru voce și computer.

Vine și un ansamblu irlandez numit Dublin Sound Lab, în prima zi de festival, pe 28 august, care va oferi o nouă perspectivă asupra clavecinului.

O premieră în România este seara de film, care înseamnă o serie de scurtmetraje concepute special pentru festival și cu muzică scrisă special pentru aceste scurtmetraje de compozitori tineri români. Un concept nou mai este, tot așa, existența unui spațiu de tranziție, pentru un fel de purificare a publicului înainte de a intra la evenimentele InnerSound. Acest spațiu de tranziție este realizat de o expoziție de fotografie "InnerSpace" și de o instalație audio-video interactivă "InnerDust", realizată de Cătălin Crețu și Mihaela Kavdanska.


Cât de deschis vi se pare publicul din România spre artele noi, comparativ cu cel din alte țări?

Este un pic mai refractar, cel puțin în ceea ce privește muzica nouă, din acest motiv am și încercat să le oferim această abordare mai relaxată, mai proaspătă, poate mai prietenoasă.

Interviu realizat de Andreea Chiselev