Arhivă : Interviuri Înapoi

Ion Bogdan Ștefănescu la întâlnirea internațională a flautiștilor de la Manchester

Publicat: miercuri, 22 August 2012 , ora 9.16

În perioada 17-20 august 2012 s-a desfășurat la Manchester cea de-a opta întâlnire internațională a flautiștilor, organizată de Asociația britanică de flaut. În cadrul evenimentului a participat și unul dintre cei mai apreciați flautiști români, Ion Bogdan Ștefănescu, care ne-a acordat o declarație pe acest subiect:

«Congresul flautiștilor organizat de Asociația englezească de flautiști are loc o dată la doi ani. Sunt invitați cei mai mari flautiști ai lumii. Se desfășoară pe o perioadă de patru zile, cu un program extrem de intens - de dimineață, de la ora 8, până noaptea, la ora 12. Sunt zeci de evenimente pe zi, la care participă, desigur, foarte mulți elevi și studenți, care au ocazia - o dată la doi ani - să asculte tot ce e mai bun și mai nou în lumea flautistică. Cinstit să fiu, am avut senzația în aceste patru zile că am trăit într-un fel de rai al flautiștilor. Este uluitor ce se poate întâmpla doar în patru zile - de la William Bennett, care este președintele Asociației englezești a flautiștilor, James Galway este președintele de onoare, până la Amy Porter, care a avut un recital excepțional, dar și piculiști cum rar mi-a fost dat să aud - toți au recitaluri și, în același timp, masterclass-uri la care participă sute de flautiști.

Este, pur și simplu, un regal pentru lumea noastră flautistică. Să poți să ascuți într-o singură zi patru-cinci mari flautiști este o ocazie unică, în care afli ce se întâmplă în lumea flautistică în momentul actual. Sunt prezenți la congres constructori și reparatori de flaute, cu expoziții de instrumente, este o infuzie de edituri care-și prezintă partiturile.

Eu am avut un recital unde am cântat muzică românească. A fost primită extraordinar. Și-au dorit foarte mult să asculte compozitori români. Am cântat Laura Manolache, Dan Dediu, Doina Rotaru, Violeta Dinescu. Matthias Ziegler, de exemplu, a venit înnebunit la mine; vroia neapărat partiturile, vroia să-i cunoască pe acești compozitori. Este un loc unde, pur și simplu, te întâlnești cu elita flautistică și poți schimba idei. Pentru mine a fost o ocazie extraordinară și o onoare că am fost invitat cu un recital alături de acești mari flautiști ai lumii.»

Andreea Chiselev