Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianistul Ionuț Cibotariu

Publicat: joi, 3 Februarie 2011 , ora 10.09

În 25 ianuarie 2011, Ionuț Cibotariu, a susținut un recital la Ateneul Român, în cadrul Stagiunii de marți seara a Filarmonicii "George Enescu". Pianistul a prezentat același program și în noiembrie 2010, sub auspiciile Concursului Național de Pian din cadrul Zilelor Lipatti. În finalul competiției derulate sub emblema Radio România Muzical, Ionuț Cibotariu a fost distins cu Premiul al II-lea și Premiul special "Dinu Lipatti".

Înainte de acest recital, am stat de vorbă cu Ionuț Cibotariu, care ne-a vorbit despre programul său:


Voi începe cu Haydn - Sonata în Do major, după care voi cânta Sonata a II-a de Schumann, voi continua cu Balada I de Frédéric Chopin, Studiul transcedental nr. 10 de Franz Liszt și voi încheia cu Sonatina pentru mâna stângă de Dinu Lipatti.


De ce ai ales să studiezi această Sonatină, o lucrare care se cântă destul de rar pe scenele românești?

În primul rând pentru că este o piesă foarte frumoasă și dificilă în același timp. Dinu Lipatti este pianistul meu preferat și mi-am dorit din totdeauna să cânt această lucrare.


Cum se conturează proiectele tale în perioada următoare?

Deocamdată pregătesc Concertul nr. 23 în La major pentru pian și orchestră de Mozart. Îl voi cânta în mai 2011 cu Filarmonica din Râmnicu Vâlcea. Și o să mai susțin un recital la Centrul Cultural al Republicii Ungare, unde o să cânt mai multe piese de Franz Liszt și Bela Bártok.

Interviu realizat de Larisa Clempuș