Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianistul Cadmiel Boțac

Publicat: miercuri, 2 Februarie 2011 , ora 16.05

La Concursul Național de Pian din cadrul Zilelor Lipatti, organizate în noiembrie 2010 de Radio România Muzical, Cadmiel Alexandru Boțac din Sighetu Marmației a câștigat Premiul I la categoria de vârstă 14-18 ani. În urma acestui succes, tânărul pianist de doar 14 ani a primit, din partea Ambasadei României la Luxemburg, invitația de a susține un recital. Evenimentul are loc sâmbătă, 5 februarie 2011, la Conservatorul din Luxemburg.

Înainte de a pleca spre Luxemburg, Cadmiel Boțac ne-a oferit un interviu:


Publicul te-a putut admira de curând în concursul din cadrul Zilelor Lipatti. Ce a însemnat pentru tine câștigarea Premiului I?

Am fost onorat să particip la acest concurs. Iar premiul obținut reprezintă una dintre cele mai mari realizări, alături de Premiul din Zagreb. Este un mare câștig pentru mine. Și nu mă refer doar la partea financiară, ci la faptul că am reușit să mă depășesc. Am muncit enorm la repertoriul pe care l-am prezentat, pentru că timpul era limitat.


Evoluția ta pe scena Sălii Radio a putut fi urmărită în direct la Radio România Muzical și la TVR Cultural. Ce ți-au spus colegii și familia după acest moment? Au existat reacții, ecouri?

Mama mea se afla în sală și a trăit intens acele momente. Iar familia lărgită era în fața televizorului. Alături mi-au fost și colegii de joacă, vecinii, profesorii de la școala de muzică, dar și cei de la școala unde am învățat. Surprinderea mea a fost mare când am primit telefoane după Gală, chiar de la persoane pe care nu le-am anunțat că voi cânta în direct. Însă cea mai mare mulțumire a fost că doamna profesoară a fost felicitată de multă lume, mai ales de profesori de pian din țară care au elevi cu care adesea concurez.


În timpul concursului am observat că ai o legătură strânsă cu profesoara ta de pian, Monica Chifor, care este deja cunoscută ca un pedagog foarte priceput. În ce măsură crezi că a contribuit doamna profesoară la succesele tale de până acum?

Contribuția pe care doamna Chifor o are în formarea mea de până acum e neprețuită. Familia mea nu va reuși să recompenseze niciodată munca și implicarea ei. A sacrificat pentru mine timp prețios, bani, sănătate și chiar familia. Vă mărturisesc faptul că în cei zece ani de studiu m-a însoțit la toate competițiile din țară și din străinătate, mai puțin unul, când a fost plecată cu câțiva profesori de la școala de muzică într-o delegație, unde prezența dânsei era necesară.


Îți place competiția în general? Vei mai participa la concursuri?

Îmi place competiția, recunosc. Doar așa ai ocazia să te cunoști, să vezi unde te situezi între colegi și poți să înveți multe lucruri de la ceilalți concurenți, mai mici, mai mari. În viitor vreau să merg la un concurs la Piatra Neamț la sfârșitul lunii februarie. Urmează Olimpiada regională la Cluj, iar dacă mă calific, voi merge la Olimpiada națională la Timișoara. Am în program un concert de Mendelssohn, pe care cred că îl voi cânta în mai la Satu Mare și la Sighet. În rest, voi vedea ce îmi mai aduce viitorul. Mi-ar plăcea să merg la un concurs în Italia sau Franța cu doamna Chifor. Nu avem planificat nimic în acest sens, este doar o dorință.


Pleci la Luxemburg pentru un recital pe care l-ai obținut tot în urma concursului din cadrul Zilelor Lipatti. Vei prezenta același program ca în concurs?

Voi cânta repertoriul din concurs, dar și alte două piese: un Vals de Chopin și, poate, o surpriză pentru ei, Csardas de Vittorio Monti.


Aceștia sunt compozitorii tăi preferați?

Compozitorul meu preferat este Chopin. Chiar dacă limbajul său muzical era absolut nou pentru vremea în care trăia, opera și maniera interpretativă ale lui Chopin au rămas un reper pentru muzicienii de pretutindeni. Eu îl consider un lupător pentru bine, un muschetar al muzicii care are niște dificultăți pianistice pe care visez să le înving și să devin un călăreț la fel de iscusit.


În general ai un program de recitaluri destul de încărcat. Nu este obositor să ai o viață atât de activă?

Nu este ușor să fac față, dar am alături familia care mă susține. De asemenea, profesorii îmi sunt alături și dacă îmi organizez bine timpul reușesc.


Presupun că muzica îți ocupă cel mai mult timp. În afară de muzică, ce îți face plăcere să faci? Care sunt hobby-urile tale?

Îmi place sportul în aer liber, în special fotbalul. Dar și lectura.


Te afli într-un moment important al carierei; ești în clasa a VIII-a și te pregătești să intri la liceu. Ce planuri ai în acest sens și unde vei mai cânta în perioada următoare?

Din clasa a IX-a voi merge la Cluj, asta e sigur. De cântat, am făcut planuri doar pentru concursurile despre care vorbeam mai sus. Dacă intervin și altele, voi selecta pentru că vreau să am timp și pentru studiul atât de necesar. Toate cu măsură.


Larisa Clempuș