Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu pianistul Bogdan Dulu

Publicat: luni, 14 Noiembrie 2011 , ora 13.16

Pianistul Bogdan Dulu a obținut recent Medalia de aur a Concursului Internațional de la Seattle, în SUA. Acesta a fost subiectul interviului următor:

Ediția din acest an a Concursului Internațional de Pian de la Seatle s-a încheiat pentru dumneavoastră cu câștigarea unei medalii de aur. Cum i-ați convins pe membrii juriului?

Cred că i-am convins prin seriozitate în pregătire și prin multă muncă, așa cum necesită pregătirea unui concurs internațional.


Fiecare concurs are o politică proprie. Cum s-a desfășurat concursul de la Seattle și ce s-a urmărit în evoluția participanților?

Într-adevăr, am participat la destul de multe concursuri până acum și fiecare concurs are politica proprie. Bineînțeles, fiind foarte subiectiv la momentul actual și pentru că am câștigat locul I, aș putea să spun că nu au existat mari politici implicate aici. Au fost șase membrii în comisie, am avut foarte multe ecouri, foarte bune, lucruri pe care le-am analizat și am învățat anumite lucruri. În momentul de față, din experiența pe care o am în concursuri și mai ales în America de Nord, unde sunt de patru ani, comisiile urmăresc nu numai persoane care cântă la pian, ci artiști compleți - artiști formați, artiști în devenire, artiști care au ceva de spus. Și cred că aici a fost un lucru în plus care a contat în cântatul meu, faptul că am destul de multă experiență în concursuri, că m-am simțit foarte confortabil pe scenă și am putut să comunic ceea ce am dorit, într-o manieră care nu m-a blocat prin faptul ca eram într-un concurs. Eu, de fapt, cântam pentru public și mai puțin pentru ideea unui concurs în sine.


Ce program muzical ați prezentat și cum l-ați alcătuit?

Concursul s-a desfășurat într-un mod mai puțin obișnuit. Au existat în jur de 65-70 de concurenți care au trimis o înregistrare pentru etapa preliminară, în urma căruia s-au selecționat 12 persoane, iar din cei 12 au fost aleși 6 finaliști. Programul a fost la libera alegere, așa cum se întâmplă la marea majoritate a concursurilor de pian actualmente. Bineînțeles că n-am putut să ratez ocazia, ținând cont că am putut să aleg ce am dorit, să programez și muzică de Enescu, respectiv Pavana.


Sunteți în prezent doctorand al Universității British Columbia din Vancouver. Ce perspective v-a deschis această instituție?

În primul rând, am cunoscut o nouă cultură. Eu am locuit până vara trecută în Statele Unite, la New York - percepțiile și mentalitățile sunt diferite acolo față de România. M-am mutat la Vancouver cu aproximativ un an în urmă. Am rămas oarecum surprins de faptul că și Canada este diferită față de Statele Unite, deși sunt țări vecine. Am învățat foarte multe lucruri, am învățat că oamenii de pe coasta de vest, câteodată, pot fi puțin mai nemți decât cei de pe coasta de est - aici nu este neapărat o regulă. Am învățat că lucrurile pot fi făcute și de o altă manieră decât acel continuu stres care caracterizează viața new-yorkeză și am fost foarte bine tratat. Am fost acceptat la doctorat cu o bursă integrală și aceasta a fost un mare plus pentru mine, pentru a alege această școală.


Ce noi proiecte figurează în programul dumneavoastră din acest an?

În câteva săptămâni voi avea un recital pe care trebuie să-l dau ca parte din programul meu de doctorat aici, la Universitatea British Columbia. Ca de obicei, am programat și muzică românească, și iarăși Enescu - Sonata I pentru pian în fa diez minor. Există o comunitate numeroasă în Vancouver. Am avut norocul să îi cunosc pe foarte mulți dintre ei. Românii de aici m-ai contactat pentru un program cu muzică pentru sărbătorile de iarnă ce se va întâmpla în decembrie. Începând de anul viitor am recitaluri de muzică de cameră în diverse locuri atât în Vancouver, cât și în împrejurimi cu diverși parteneri, cu clarinet, cu flaut și alții.

Interviu realizat de Alexandra Cebuc