Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul 'Musica Coronensis' la Brașov

Publicat: vineri, 14 Octombrie 2011 , ora 12.12

Între 11-16 octombrie 2011 se desfășoară la Brașov cea de-a IX-a ediție a Festivalului Musica Coronensis, organizat de Parohia Bisericii Evanghelice din Brașov și Ambasada Germaniei la București. Ediția din acest an stă sub semnul sărbătoririi celor 150 de ani de la nașterea compozitorului brașovean Rudolf Lassel și cuprinde trei concerte camerale, un concert simfonic, un recital de orgă în matineu și un concert festiv pentru cor și orgă. Printre propunerile inedite pregătite publicului brașovean se numără concertul unei orchestre de 12 violoncele de la Sala Reduta sau prima audiție a lucrării Hommage a George Enescu semnată de Gabriel Mălăncioiu.

Detalii am aflat dintr-un interviu cu Directorul artistic al Festivalului, organistul Steffen Schlandt.


Ediția 2011 a Festivalului "Musica Coronensis" aniversează cei 150 de ani care au trecut de la nașterea lui Rudolf Lassel. Care este importanța acestui muzician pentru orașul dumneavoastră?

Brașoveanul Rudolf Lassel a fost și organist al bisericii și dirijor al corului - înainte erau două posturi distincte. El a studiat la fel ca și Gheorghe Dima la Leipzig și s-a întors la Brașov, după o scurtă escală la Bistrița, unde a fost profesor la Gimnaziul de fete. Întors la Brașov, a fost pentru un timp îndelungat cel care a coordonat toată viața muzicală a Bisericii Negre, a avut de asemenea relații foarte bune cu Casa Regală. Prin complexitatea sa - de compozitor, organist, pianist, dirijor de cor și de orchestră - a avut o contribuție majoră în dezvoltarea muzicală a Brașovului. Tot el a fost cel care a avut prima reprezentare a unei cantate de Bach în Biserica Neagră în anul 1907.


Cum ați ales să sărbătoriți această aniversare în cadrul festivalului?

Muzica lui Rudolf Lassel va fi prezentă în mai multe concerte - chiar în prima zi a Festivalului va fi cântată o primă parte dintr-un cvartet de coarde. Va fi de asemenea prezent în concertul final din Festival, care se va desfășura la Biserica Neagră cu titlul "Un dialog între Felix Mendelssohn, Gheorghe Dima și Rudolf Lassel". Vor fi interpretate lucrări pentru orgă și lucrări corale, pentru a putea pune în evidență relația dintre acești trei compozitori care au ca element comun orașul Leipzig. Un moment important în cadrul Festivalului este, de asemenea, dezvelirea plăcii comemorative "Rudolf Lassel" în curtea Bisericii.


Ne puteți oferi și câteva detalii despre noutățile acestei ediții?

Tematica ediției din acest an ar fi "Oaspeți la Brașov". Am invitat numeroase formații din țară - din București, Sibiu, Cluj, Timișoara - precum și un organist din Polonia, pentru a cânta muzica brașoveană și pentru a duce mai departe această muzică și în orașele lor.


Marți, 11 octombrie, lansați un compact-disc și un volum intitulat "Cântece săsești din Țara Bârsei". Ne puteți descrie în câteva cuvinte conținutul și sursele acestor materiale?

Acest CD a fost conceput cu ocazia împlinirii a 800 de ani de la prima atestare documentară a Țării Bârsei. Ideea a fost aceea de a culege din fiecare sat în care există populație săsească câte un cântec. Din fericire am găsit în fiecare sat câte un cântec - fie că a fost scris, fie că a trebuit să îl culegem după metoda ascultării - și astfel s-au strâns cele 16 cântece regionale, plus încă 14 cântece reprezentative pentru toată Țara Bârsei. Avem astfel un total de peste 30 de piese în limba săsească sau în germană, care au ca punct comun Țara Bârsei.

Interviu de Andreea Chiselev