Arhivă : Interviuri Înapoi

Mihai Ritivoiu - interviu la finalul înregistrărilor realizate pentru Radio România

Publicat: joi, 6 Octombrie 2011 , ora 11.14

Pianistul Mihai Ritivoiu, laureat al Concursului Internațional "George Enescu" din acest an și câștigător al Concursului din cadrul "Zilelor Lipatti" organizate anul trecut de Radio România Muzical, a realizat, între 3 și 5 octombrie 2011, înregistrări speciale în studiourile Radio România, în compania Orchestrei Naționale Radio și a dirijorului Gheorghe Costin. Mihai Ritivoiu a îmbogățit fonoteca instituției cu propria sa versiune a Concertului nr. 2 în do minor de Serghei Rahmaninov, lucrare pe care a interpretat-o și în finala Concursului "George Enescu".

Atât înregistrarea acestui concert, cât și cea a Concertului op. 104 în si minor de Antonin Dvoűák, cu violoncelistul Valentin Răduțiu și Orchestra Națională Radio, de asemenea recent finalizată, vor putea fi ascultate în premieră pe frecvențele postului Radio România Muzical la 1 noiembrie, de Ziua Radioului.

La finalul celor trei zile de înregistrări, Mihai Ritivoiu ne-a împărtășit câteva din gândurile sale legate de această experiență, într-un interviu:


Mihai Ritivoiu, se pare că acest al doilea concert de Serghei Rahmaninov ți-a adus succese. L-ai interpretat la filarmonici din țară, apoi ai câștigat cu el Premiul al III-lea la prestigiosul concurs "George Enescu", iar acum l-ai înregistrat pentru Radio România. Ce te-a făcut să te apropii de această lucrare și în ce măsură consideri că se potrivește stilului tău interpretativ?

Concertul nr. 2 de Rahmaninov a fost de foarte mult timp unul dintre preferatele mele și îl consider foarte ofertant pentru solist. Este foarte divers în expresie și în tipurile de tehnică pe care le solicită de la interpret, astfel că m-am bucurat când am avut ocazia, stabilind asta de comun acord cu profesorul meu, Viniciu Moroianu, să îl abordez. L-am cântat de două ori în țară, apoi în finala Concursului "George Enescu", iar acum am făcut această înregistrare. Consider că progresez de la o cântare la alta în Concertul de Rahmaninov și mă bucur că am făcut imprimările după ce am avut această experiență, cu cele două concerte și Concursul.


Cum a decurs din punctul tău de vedere colaborarea cu Orchestra Națională Radio și cu dirijorul Gheorghe Costin?

A fost pentru mine o experiență extraordinară, o colaborare foarte bună. Cu dirijorul Gheorghe Costin m-am înțeles perfect; a fost un mare ajutor și m-a susținut pe toată durata înregistrărilor, care nu sunt deloc ușoare. E o experiență foarte dură. Orchestra a fost concentrată și răbdătoare când a trebuit să reluăm fragmente din diverse motive.


Din câte știu, a fost prima dată când ai înregistrat alături de o orchestră și te-aș întreba cum apreciezi importanța acestei experiențe pentru cariera ta?

Importanța este extraordinar de mare. Am făcut prima înregistrare alături de o orchestră interpretând unul dintre cele mai grele concerte și a fost, pot să spun, o probă de foc. Chiar aș spune că pe parcursul acestor trei zile de înregistrări am progresat enorm, pentru că necesită o putere foarte mare de concentrare și o eficiență care, o dată dobândite, îmi vor folosi toată viața.

Interviu realizat de Larisa Clempuș