Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu baritonul Aleksei Tanovitski, solist în Oratoriul Ivan cel Groaznic de S. Prokofiev

Publicat: luni, 12 Septembrie 2011 , ora 16.39


Domnule Aleksei Tanovitski, cum vă simțiți la București?

Sunt pentru prima oară la București, mă simt excellent - un oraș remarcabil, îmi place mult, îmi place atmosfera muzicală, festivalieră. Un rol important în acest sens le revine organizatorilor, le mulțumesc tuturor celor care ne înconjoară.


Cum apreciați colaborarea dumneavoastră cu maestrul Ghenadi Rojdestvenski?

Desigur, nu este pentru prima oară, ne întâlnim des, este un dirijor și un muzician excelent, este foarte plăcut să colaborez cu maestrul Rojdestvenski.

Câteva cuvinte despre rolul dumneavoastră în acest oratoriu…

Rolul meu este personajul Fiodor Basmanov. Un personaj istoric, un opricinik al lui Ivan cel Groaznic, parte din armata creată de Ivan cel Groaznic pentru a impune ordine în Rusia, o armată care i se supunea doar lui. Desigur, istoria a reținut ceea ce a rezultat, au fost plusuri și minusuri, dar este vorba despre acel moment, când apăruse sentimentul de libertate fără limite. Fiodor Basmanov simțea că poate face orice: au fost momente sângeroase, dar nu vom intra în amănunte. Este un personaj istoric și bine conturat.


Credeți ca va exista o barieră lingvistică în percepția lucrării?

Cred că problema lingvistică se rezolvă prin impuls energetic și prin muzică, pentru că lucrarea lui Prokofiev e atât de sugestivă! Vezi imagini, știi ce se întâmplă. De aceea cred, că nu va exista nicio barieră lingvistică.

Interviu realizat de Sorina Bobeico