Arhivă : Interviuri Înapoi
Festivalului 'Enescu și muzica lumii' - dialog cu Marin Cazacu
Putem spune fără să exagerăm că Festivalul Internațional Enescu și Muzica Lumii (6-19 august) este un adevărat preambul pentru "fratele mai mare", Festivalul Internațional "George Enescu" de la București. Evenimentul de la Sinaia este unic în peisajul muzical românesc. Cu o adevărată tradiție - numără nu mai puțin de 12 ediții - festivalul propune concerte în Sinaia, oraș iubit de compozitorul român, în localități din apropiere și de pe Valea Prahovei. Este manifestarea unde tinerii soliști cântă alături de artiștii deja consacrați, totul în spiritul bucuriei oferite de muzică. Mai multe aflăm din următorul interviu pe care ni l-a acordat violoncelistul Marin Cazacu, director artistic al Festivalului Internațional Enescu și muzica lumii.
Am văzut că sunt foarte mulți tineri soliști prezenți în cadrul festivalului. A foste ceva premeditat?
Da. Este un festival destinat în mod special tinerilor, de aceea prezența lor este foarte importantă, nu numai în cadrul celor două orchestre de tineret, dar și în părțile solistice care vor fi susținute de către ei. De altfel, mulți sunt membri ai celor două orchestre. Cum anul acesta are loc Concursul Internațional "George Enescu", am zis să le venim în ajutor, să le oferim șansa de a-și prezenta repertoriul de concurs. Drept urmare, trei serate sunt dedicate pregătirii concursului, acești tineri apărând ca soliști.
Elisabeth Leonskaja va fi prezentă și ea în cadrul acestui festival, la Brașov, unde se va afla alături de maestrul Horia Andreescu și de Orchestra "Sinfonietta Junior". Ce ne puteți spune despre participarea marii pianiste în cadrul festivalului Enescu și muzica lumii?
Nu a fost greu să o convingem, pentru că doamna Leonskaja este o foarte bună prietenă a României, este în primul rând câștigătoarea premiului I în cadrul Concursului Internațional "George Enescu" în urmă cu mulți ani. Prietenia care o leagă de România și de dirijorii români - ca Horia Andreescu, de pildă, a contat ca argument în favoarea venirii ei la Sinaia și la Brașov. Este o mare onoare și o bucurie să o avem prezentă în cadrul acestui festival.
Cum arăta Festivalul Enescu și muzica lumii la prima ediție, acum 12 ani, și cum este acum? Ce s-a schimbat și care a fost cel mai important lucru pe care l-a câștigat în timp acest eveniment?
Când am început acum 12 ani era un festival care dura patru zile. Punctul comun al tuturor celor 12 ediții este faptul că se încheie în data de 19 august, ziua de naștere a lui George Enescu. De aici a și pornit ideea acestui festival care se desfășoară nu oriunde, ci la Sinaia, unde el și-a construit o casă, unde a fost apreciat și sprijinit de Familia Regală.
De aici și ideea de a aduce mulți tineri în cadrul festivalului, dar, pe lângă ei, și mari personalități, pentru a îmbina entuziasmul tineresc cu maturitatea și măiestria interpretativă a artiștilor consacrați. Sigur, de la patru zile de festival, la 13, câte sunt acum, e un salt mare. Numărul de concerte este mult mai mare, nivelul - mult mai ridicat. Între timp, la Sinaia au fost înființate două orchestre de tineret care își urmează stagiile de pregătire și concertează acolo, pentru ca apoi să vină și pe marile scene din București și din țară. Publicul este foarte numeros la toate concertele noatre. Ideea de a dezvolta festivalul pe toată Valea Prahovei și în orașele turistice cele mai importante ale României este una care am văzut că există de mult timp în toată lumea. România suferea de acest lucru, de aceea am pătruns în aceste săli de concerte, unde publicul doritor de excursii să se bucure și de muzica clasică.