Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul 'Zilele Muzicii la Oravița'

Publicat: marți, 9 August 2011 , ora 15.11
Se pare că Festivalul Internațional Zilele Muzicii la Oravița devine, încetul cu încetul, tradiție: ajunsă în acest an la ediția cu numărul 4 în organizarea Asociației Culturale "Kratima" din Timișoara, seria manifestărilor a început în prima zi a lunii august, prin cursurile de măiestrie oferite de soprana Simina Ivan - solistă a Operei de Stat din Viena. Despre programul muzical al ediției - deschis pe data de 6 august 2011- am invitat-o să ne spună mai multe, pe pianista Manuela-Iana Mihăilescu, director artistic al festivalului.


Festivalul Zilele Muzicii la Oravița a ajuns la cea de-a patra ediție. Ce le propuneți de această dată iubitorilor muzicii?

În afara cursurilor de canto ale sopranei Simina Ivan, solistă a Operei de Stat din Viena (care le-a susținut și anul trecut), vom deschide programul muzical al ediției din acest an cu un concert inedit al participanților la cursurile amintite. Printre muzicienii invitați de această dată în cadrul festivalului se numără violoniștii Bogdan Zvorișteanu, Dorin Mata - care fac parte din Orchestra "Suisse Romande" de la Geneva, un pianist grec - Giorgos Konstantinou - care va prezenta un program Liszt, cu prilejul marcării celor 200 de ani de la nașterea acestuia, dar care cuprinde și Concertul pentru pian, vioară și cvartet de coarde de Ernest Chausson. Ceva inedit, de asemenea, sperăm să fie recitalul de percuție al lui Doru Roman - în Grădina de Tir - un spațiu neconvențional, în aer liber, apoi mai propunem un simpozion unde se va vorbi despre viața muzicală a Oraviței - cu o veche tradiție - și care se va desfășura în cel mai vechi teatru din țară - Teatrul Vechi "Mihai Eminescu". Vom încheia festivalul pe data de 15 august, în Biserica Romano-Catolică din Oravița, cu un concert de muzică sacră, având-o ca oaspete pe Aura Twarowska - mezzo-soprană a Operei de Stat din Viena.


Pentru că ați amintit de cursurile de măiestrie susținute de soprana Simina Ivan - ce ne puteți spune despre aceste cursuri, cum s-au desfășurat ele?

Cursurile au decurs foarte bine, cei 7 participanți din acest an - unii dintre ei deja artiști lirici consacrați, precum Crina Vezentan și Ovidiu Ciucuriță - sunt foarte încântați. Îl avem ca oaspete pe Ștefan Panta din Luxemburg. Participanții de anul trecut au venit și acum (semn că le-a plăcut) și au profitat de acustica foarte bună a Teatrului Vechi din Oravița, unde se desfășoară cursurile. Ediția a IV-a a Festivalului Zilele Muzicii la Oravița a mai inclus și alte cursuri de măiestrie - de vioară, violoncel și duo pianistic - în perioada 8-12 august și, respectiv, de canto - sub îndrumarea mezzo-sopranei Aura Twarowska.

Alexandra Cebuc