Arhivă : Interviuri Înapoi

Evenimente din cadrul Festivalului Internațional 'George Enescu', transmise în direct pe internet

Publicat: vineri, 5 August 2011 , ora 11.10

După cum anunță prestigioasa publicație britanică "The Independent", care include Festivalul "George Enescu" în topul celor mai importante evenimente din Europa ce apelează la internet pentru formarea unui public internațional, în ediția din 2011 a festivalului vom putea urmări în direct unele concerte prin intermediul tehnologiei webcasting. Mai multe informații am aflat dintr-un interviu cu Mihai Constantinescu, directorul Artexim.


De unde a pornit ideea transmisiilor pe internet și care sunt așteptările cu care o adoptați?

Ideea a pornit de la celelalte festivaluri și concursuri internaționale care au deja în obicei transmiterea pe internet, de exemplu "Ceaikovski", "Rubinstein", "Chopin" sau concertele Filarmonicii din Berlin. A mai fost și ideea domnului Vlad Ruta, unul dintre sponsorii noștri, care a dorit foarte mult trecerea în media a Festivalului. Apoi au fost începute unele discuții cu televiziunea națională și ceilalți reprezentanți media pentru a rezolva cât mai favorabil această dorință. Suntem în acest moment în discuții pentru a găsi formula tehnică cea mai bună pentru transmiterea acestor concerte, mai ales că nu este ușor deloc, existând atât o problemă tehnică, dar și una financiară, pe care sunt sigur însă că le vom rezolva în următoarea perioadă.


Ne puteți spune deja care sunt evenimentele ce vor putea fi urmărite live pe site-ul Festivalului?

Concertul de deschidere, concertul de închidere, finalele concursurilor și avem aprobarea 90% în acest moment pentru concertele Capelei de Stat din Berlin.


Va exista și o arhivă în care să putem revedea aceste evenimente?

Pregătim acest lucru pe site-ul Festivalului.


Vă gândiți deja la permanentizarea transmisiilor pe internet și în edițiile viitoare?

Evident, este un lucru pe care trebuie să-l luăm în considerare și pentru ediția următoare, chiar dacă tehnic și financiar nu este, după cum am spus, un lucru ușor de realizat. Trebuie, de asemenea, să luptăm foarte mult și pentru convingerea artiștilor, care au reticențele lor în ceea ce privește rezolvarea tehnică a acestor transmisii.


Va fi suficientă simpla accesare a site-ului pentru a urmări transmisiile?

Da, pentru că fiind o transmisie live se poate urmări o singură dată, fără nici o posibilitate de piratare.

Interviu de Andreea Chiselev