Arhivă : Interviuri Înapoi

Melomanii din Montpellier îl iubesc pe Dan Grigore

Publicat: joi, 28 Iulie 2011 , ora 13.01

De douăzeci și șapte de ani are loc anual în sudul Franței, la Montpellier, un eveniment care animă viața muzicală estivală, Festival de Radio France et Montpellier. De trei ani încoace, invitat al acestui festival la care vin artiști precum Maria Joao Pires sau Evgheni Kissin este pianistul Dan Grigore, apreciat și iubit de publicul din orașul francez, după cum mărturisește directorul artistic al Festivalului, René Koering. Muzicianul român le-a oferit un recital iubitorilor muzicii la Montpellier, vineri, 22 iulie 2011. Înregistrarea recitalului amintit a fost difuzată de postul France Culture în 26 iulie.


Directorul artistic al Festivalului, René Koering, ne-a acordat un interviu, în care ne vorbește despre acest recital, dar și despre întreaga manifestare, în general:

«În acest an festivalul numără 140 de concerte în 18 zile. Este axat în principal pe muzică clasică, dar există și concerte de jazz, muzică electronică și world music. Sunt organizate, de asemenea, conferințe politice și despre muzică. Și, bineînțeles, festivalul prilejuiește numeroase emisiuni radiofonice și retransmisii către toate țările Europei, în număr de 50 în acest an. Festivalul are ca principiu aducerea în atenția publicului a tinerilor soliști, a soliștilor deja celebri, dar și a compozițiilor care au rămas mai puțin cunoscute de-a lungul istoriei muzicii.»


L-ați invitat și în acest an pe pianistul român Dan Grigore pentru a susține un recital în cadrul festivalului. Cum ați decis asta?

Pe Dan Grigore l-am invitat și în urmă cu doi ani pentru a cânta Concertul nr. 5 de Beethoven sub bagheta lui Lawrence Foster, apoi, în anul următor pentru a interpreta Concertul pentru pian de Paul Constantinescu; îmi place mult acel concert și a fost o primă-audiție în Franța.

Dan Grigore mi-a vorbit despre ultimul său disc alcătuit numai din piese de bis, moment în care i-am spus că ar fi minunat dacă ar veni să susțină un astfel de recital în cadrul Festivalului; există - ca o paranteză fie spus - o sală specială pentru muzica de cameră, Sala Pasteur unde cântă nume mari ale scenei clasice actuale, precum Maria Joao Pires, Evgheni Kissin și alții. Avem, bineînțeles și o sală mare, de 2000 de locuri, dar aceea este rezervată pentru concerte simfonice.

Dan Grigore a evoluat într-o serie de recitaluri care au loc în fiecare zi începând cu ora 18.00. Sala a fost plină-ochi în acea seară, nu mai era niciun loc liber. Dan Grigore este cunoscut la Montpellier, din moment ce acesta este al treilea an când revine.

Faptul că programul recitalului a fost alcătuit doar din piese de bis a fost formidabil, dar și foarte dificil pentru că trebuie să schimbi ambianță sonoră, stilul, tehnica pianistică o dată la trei-patru minute. Nicio lucrare nu seamănă cu cealaltă. Recitalul a fost un triumf extraordinar. Dan Grigore a trebuit să dea două bisuri pentru recitalul său de bisuri, apoi s-a oprit, începeau să fie prea multe bisuri (râde).


Ați invitat și alți artiști români de-a lungul timpului pentru a cânta în cadrul Festivalului de la Montpellier?

Sigur, există mulți artiști români care au cântat și cântă în festival, Lawrence Foster, pentru început. Am avut, de asemenea, o expoziție de icoane provenind din mânăstirile românești. Există artiști precum Silvia Marcovici care vin frecvent la noi. Nu știu întotdeauna că sunt români, descopăr întâmplător acest lucru.


Interviu realizat de Petra Gherasim