Arhivă : Interviuri Înapoi

Țintea se scaldă în muzică între 23 și 25 iulie

Publicat: vineri, 22 Iulie 2011 , ora 14.52
Ajuns la cea de-a treia ediție, Festivalul Țintea Muzicală - organizat la Băicoi, județul Prahova, se profilează deja ca un eveniment însemnat în seria celor ce au loc în perioada estivală. În cele trei zile (23-25 iulie 2011) sunt oferite două concerte, o expoziție fotografică semnată Octavian Bâlea și un seminar de compoziție intitulat "Ideile Sunete". Participă la acest week-end muzical soprana Cristina Radu, mezzo-soprana Elmira Sebat, pianiștii Otto Probst și Mihail Vârtosu, violoncelista Maria-Magdalena Probst, Trio "Alto" dar și muzicologi și compozitori precum Ruxandra Arzoiu, George Balint, Adina Dumitrescu, Christian Alexandru Petrescu, Dana Cristina Probst, Adina Sibianu și Nicolae Teodoreanu.

Compozitoarele Adina Dumitrescu și Dana Cristina Probst ne povestesc mai multe despre Țintea Muzicală, în cadrul unor declarații oferite în exclusivitate pentru Radio România Muzical:


Festivalul Țintea Muzicală a ajuns la cea de-a treia ediție. Ce evenimente recomandați publicului?

Adina Dumitrescu: Organizăm în ediția de anul acesta două concerte, primul numai cu lucrări ale romanticilor Johannes Brahms și Franz Liszt - lieduri, o sonată pentru violoncel și pian și valsuri la patru mâini - și încă un concert de muzică contemporană - duminică - în interpretarea trioului "Alto" cu Daniel Kientzy la saxofon, Cornelia Petroiu la violă și Mihail Vârtosu la pian.


Ce ne puteți spune despre istoricul acestui festival, ajuns deja la a treia ediție?

Dana Cristina Probst: A luat naștere în anul 2009 - totul a pornit de la faptul că suntem o familie de muzicieni la care s-au adăugat și doi prieteni de familie. 2009 a fost anul Haydn, drept care în concertele din festival s-a cântat în primul rând Haydn. În anul 2010 am extins festivalul, ne-am îndreptat și către creația contemporană. La concertul care a conținut lucrări din perioada barocă și modernă s-a adăugat un seminar de compoziție la care au participat cinci compozitori din mai multe generații, seminarul constând în prezentarea unor lucrări și discuții pe aceste teme. Festivalul a fost foarte bine primit, toată acțiunea noastră adresându-se și publicului cunoscător din București, Ploiești și Câmpina, dar și publicului de aici, din Țintea.

Radu Mihalache