Arhivă : Interviuri Înapoi

Laura Tătulescu în opera Make no noise

Publicat: joi, 30 Iunie 2011 , ora 13.43
În cadrul Festivalului de Operă desfășurat la München, a fost inserată premiera mondială a operei Make no noise care a fost prezentată în 28 iunie 2011, compusă de un foarte în vogă compozitor ceh - Miroslav Srnka. Acesta a ținut în special ca rolul principal în lucrarea sa să fie interpretat de soprana Laura Tătulescu. Mai multe despre acest rol și despre semnificația lui, ne spune artista într-un interviu pe care ni l-a acordat în exclusivitate și pe care vă invit să îl citiți în continuare.


Compozitorul ceh Miroslav Srnka este foarte apreciat în momentul actual. Și-a dorit ca dumneavoastră să fiți cea care să interpreteze rolul "Hanna" din opera sa Make no noise. Ce ne puteți spune despre partitură la nivel tehnic?

Este o partitură foarte dificilă din punct de vedere vocal. Eu am mai cântat muzică modernă, însă pot să spun că această partitură este o provocare foarte interesantă și binevenită. Sunt foarte multe salturi. Este o muzică dodecafonică, nu are o linie foarte clar definită, dar e foarte, foarte bine gândit lucrul acesta. Hanna, ca personaj, este foarte confuză și are mari dificultăți în a se exprima. Compozitorul a pus acest caracter în muzică, a reușit foarte bine să-l scoată în evidență și totul are o logică.


Ce ne puteți spune despre colaborarea cu colegii dumneavoastră de scenă și cu dirijorul?

Trebuie să spun că dirijorul Christopher Ward a avut o mare influență asupra noastră. Este un dirijor extrem de talentat, foarte tânăr, extrem de clar și de precis. Exprimă foarte direct ideile, lăsându-ne în același timp și pe noi să ne aducem contribuția în muzică și personajul nostru, în frazare și în tot. Pot să spun foarte sincer că fără el, acest proiect ar fi fost foarte greu de dus la capăt. Iar cu ceilalți colegi am fost o echipă foarte bună încă de la început. Acesta a fost norocul nostru, pentru că au apărut dificultăți pe parcurs, dar pe toate le-am rezolvat împreună. Iar regizorul australian, foarte talentat și el. Am avut diferențe de opinie, cum se întâmplă și cum e firesc, dar am ajuns cu toții la un consens care, cred eu, a pus ceea ce trebuia în evidență.


Ce sentimente v-au încercat înaintea premierei?

Vă dați seama că sunt emoții, pentru că este totuși o premieră mondială! Trebuie de asemenea să menționez că am cântat cu Ansamblul Modern, cea mai cunoscută orchestră de muzică modernă din lume. Am avut plăcerea să cânt cu ei, sunt reali profesioniști și am avut din partea lor un suport foarte bun. Emoții am avut cu toții, dar emoții constructive, iar aceasta ne-a ajutat și ne-a dat energia să arătăm tot ce am făcut până acum și toate lucrurile pentru care am muncit. Nu este o partitură ușoară, este una dificilă, însă trebuie să spun că mi-a adus mari satisfacții: este rolul principal, este un rol care e complet diferit față de tot ce am făcut până acum. Faptul că am adus la viață acest personaj și această muzică, îmi provoacă o mare bucurie.

Petra Gherasim